Környezetvédők: Teljes csőd a Föld-csúcson energiaügyben

WWF, Greenpeace és Oxfam: a csúcstalálkozón nem történt előrelépés se a szegények, se a klímaváltozás ügyében.

A WWF International által kiadott közlemény szerint a johannesburgi csúcstalálkozó úgy fog bekerülni a történelembe, mint egy elmulasztott lehetőség arra, hogy energiával lássák el azt a 2 milliárd embert, akinek nincs hozzáférése az energiaszolgáltatáshoz, illetve arra, hogy beindítsák a megújuló energia forradalmát, ami elengedhetetlen lenne a klíma védelméhez.

Az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia, Japán, Kanada és Ausztrália kedden este abban a biztos tudatban hagyták el a tárgyalóközpontot, hogy megvédték a fosszilis tüzelőanyagokhoz fűződő érdekeiket, míg Brazília, Norvégia, Új-Zéland, Svájc, Izland és az Európai Unió néhány tagállama csalódásának adott hangot, mivel nem sikerült előrelépést elérniük energiaügyben.

"Volt néhány szép beszéd a mai plenáris ülésen az állam- és kormányfők részéről a klíma védelmének és a szegénység leküzdésének szükségességéről"- mondta Jennifer Morgan a WWF-től. "De a földszinti szobákban tárgyaló miniszterek minden bizonnyal nem figyeltek oda. A csúcstalálkozóra Bush által készíttetett energia-terv még annyit se ér, mint az abban a papírban lévő szén, amire nyomtatták."

"Egy év vita után a csúcstalálkozó energiaszekciója egyetlen lépést se tett előre. Az úgynevezett 'Akcióterv' nem igazán terv, és szinte semmi akciót nem tartalmaz. Az utóbbi másfél évet a károk enyhítésére fordítottuk" - mondta Steve Sawyer, a Greenpeace aktivistája.- "Most az elszántság koalíciójával' kell továbblépnünk: azon országokkal, amelyek fenntartható energiát szeretnének lakosaiknak nyújtani."

"Akár arról van szó, hogy ez egy elmulasztott lehetőség a tisztább és egészségesebb háztartási energiaforrások számára, akár arról, hogy ezzel is növekszik a globális éghajlatváltozás miatti sérülékenység veszélye, a szegények lesznek az energiaszámla vesztesei" - mondta Antonio Hill az Oxfam International képviseletében.

A végrehajtási terv kedden elfogadott energiaügyi fejezete

  • nem nyújt semmit az energiaellátás terén annak a kétmilliárd embernek, akinek nincs hozzáférése a modern energiaszolgáltatásokhoz;
  • nem tűz ki semmiféle konkrét célt vagy időbeosztást a megújuló energiára való áttérés terén;
  • semmivel nem csökkenti a fosszilis tüzelőanyag-iparnak nyújtott masszív támogatásokat, amelyek jóvoltából az iparág továbbra is fenn tudja tartani fölényét a globális energiapiacon;
  • csupán megismétli az elmúlt néhány évben kötött egyezményeket.