Az önzés diadaláról beszélnek Johannesburgban

A politikusok többsége sikeresnek, a civilek viszont kudarcnak minősítik a szerdán véget ért johannesburgi Föld-csúcsot. A tíznapos fórum eredményeként a legfontosabb gazdasági, szociális és környezetvédelmi problémák megoldását célul kitűző, viszont kevés konkrétumot tartalmazó akcióterv született. 


Forrás: ORIGO


Tüntetők Johannesburghban
A lehető legtöbb ember ivóvízhez juttatása, a tengeri élővilág megóvása, a szegény országok anyagi és egészségügyi támogatása, a nyersanyagforrások megőrzése a jövő nemzedékeinek - néhány a Föld-csúcson szerda éjjel elfogadott végrehajtási terv legfontosabb pontjai közül. A következő évek halaszthatatlan feladatait összefoglaló, 152 pontból álló akciótervet meglehetősen szélsőségesen fogadták.

A johannesburgi világkongresszus hivatalos küldöttei tíznapi tárgyalás eredményeként nagy sikerként, a fórum civil meghívottjai viszont kudarcként értékelték a nehezen megszületett dokumentumot.

A fórum utolsó napja hűen tükrözte Johannesburg ellentétes megítélését. Az amerikai külügyminiszter, Colin Powell beszédét többször megszakították az USA környezetvédelmi politikájával elégedetlen zöldek, és a kongresszusi központ körül is több tízezren tüntettek.

A civilek az önzés diadaláról beszélnek

Az akcióterv legfontosabb pontjai


VÍZELLÁTÁS/SZENNYVÍZ:a cél 2015-ig felére csökkenteni azoknak a számát, akik nem jutnak ivóvízhez, illetve akiknél nem megoldott a szennyvízkezelés.

HALÁSZAT: 2015-ig, ahol csak lehet, visszaállítják a túlhalászat miatt megfogyatkozott halállományt, és megállítják a világtengereken folyó rablógazdálkodást.

VEGYI ANYAGOK:2020-ig el kell jutni odáig, hogy a vegyi anyagokat az emberi egészségre és a természetre ártalmatlan módszerekkel állítsák elő. A veszélyes hulladék tárolását vagy megsemmisítését szintén ellenőrzött és biztos módon kell végrehajtani.

EGÉSZSÉGÜGY: A gyógyszergyártók szabadalmai nem akadályozhatják meg a szegény országokat, hogy nem szabadalmaztatott gyógyszerekkel enyhítsék a rászorulók bajait.

SEGÉLYEK:Növelni kell a fejlődő országoknak juttatott segélyeket, mert egyelőre csak öt ország felel meg annak az 1970-ben megfogalmazott elvárásnak, hogy nemzeti gazdasága össztermékének 0,7 százalékát segélyre költse.


Kofi Annan ENSZ-főtitkár úgy összegezte a csúcs eredményeit, hogy nem értek el mindent, amiben reménykedtek, de ő mégis elégedett, mert a tanácskozás kijelölte az utat a globális szegénység elleni harc és a környezet hatékonyabb védelme terén. Az EU soros elnöki tisztét betöltő Dánia kormányfője, Anders Fogh Rasmussen és Romano Prodi bizottsági elnök is elégedetten nyilatkoztak.

A johannesburgi tanácskozáson részt vevő nem kormányszervezetek képviselői egészen másképp fogalmaztak, amikor bejelentették, hogy jelképesen kivonulnak a csúcsértekezletről, mert mélységesen elégedetlenek annak eredményeivel. A szennyvízkezelés és a halászat terén elért célkitűzésektől eltekintve élesen bírálták az egyezséget.

Az Oxfam nemzetközi segélyszervezet szerint "csak morzsákat ajánlottak a szegényeknek", a megállapodás "a mohóság és az önzés diadala, s tragédia a szegényeknek és a környezetnek".

A Greenpeace környezetvédelmi szervezet szóvivője szerint az egyezség minden elképzelésüknél rosszabb. Az antiglobalisták szerint az akcióterv egy olyan nemzetközi gazdasági és pénzügyi rendszert erősít, amely összeegyeztethetetlen a fenntartható fejlődés céljaival.

A másik fő bírálat: az Egyesült Államok és az olajexportáló országok megakadályozták, hogy a megújítható energiaforrások arányának növelésével kapcsolatban konkrét menetrendet körvonalazzanak. A német fejlesztési miniszter emiatt rövidlátónak és az "őslénygondolkodás foglyainak" nevezte Washingtont és az OPEC-et.

Az utolsó napra a zárónyilatkozaton kívül már csak a női körülmetélés miatt kirobbant vita és az amerikai külügyminiszter vesszőfutása maradt.
Ami Colin Powellt illeti: neki jutott az a hálátlan szerep, hogy védelmébe vegye az amerikai politikát. Powellnek többször is félbe kellett szakítania beszédét a hatalmas füttykoncert és a bekiabálások miatt.

Előző
Következő