Öt ország és a Világbank támogatásával nemzetközi pénzügyi alap létesült az afrikai kontinens őserdeinek megóvására. A világon minden évben Belgium területének háromszorosával megegyező méretű erdőterület pusztul el. 

Százmillió dolláros nemzetközi program indul, hogy megakadályozza Afrika trópusi területein, a Kongó-medencében található őserdők további eltűnését, vagy legalább az országok közösen megpróbálják csökkenteni a pusztulás mértékét. A veszélyeztetett régióhoz tartozik Kamerun, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Gabon és a Közép-afrikai Köztársaság is.

Ezekben az országokban a népesség növekedése, a fakitermelés, az olajmezők feltárása és más bányászati tevékenységek következtében minden évben 0,6 százalékkal kisebb lesz az őserdők területe. A Világbank jelentése szerint a térségben mintegy ötszázmillió ember él közvetve vagy közvetlenül az őserdőkből.

"A programban részt vevő ország gazdasága alapvetően a természeti erőforrásokra épül, így hosszú távon egyik sem engedheti meg magának ezek kizsákmányolását" - fogalmaz a jelentés.

A segítségre szükség is van, hiszen a brit Guardian című napilap a johannesburgi környezetvédelmi konferencia alkalmából készített összeállítása szerint tizenöt éven belül akár ötödével is csökkenhet majd a térség erdeinek területe.

A lap úgy fogalmaz, hogy egy évtizeddel ezelőtt még "gyakorlatilag érintetlen" volt az őserdő területének nagy része, de mára - elsősorban az illegális fakitermelésnek köszönhetően - a helyzet alapvetően megváltozott. Ez különösen azért káros, mert a bevételekből az érintett államok sem részesülnek. A legtöbb esetben, ráadásul a kitermelést végző munkások a helyszínen általában kiirtják az ott található nagyobb emlősöket, és elűzik a lakosságot is.

Emiatt veszélybe kerültek vagy már a kihalás szélére sodródtak olyan állatfajok, mint a bonobo csimpánz, a gorilla, a mandrill vagy az erdei elefánt. A Guardianban közöltek szerint például a Kongó-medence egykor kétmilliós csimpánz faunája mára tizedére apadt. A gorillákból is csupán néhány ezer található.

Egyelőre megoldatlan problémát jelentenek az útépítések is. Az őserdei utak mentén általában hamar megjelennek az illegális fakitermelő cégek és a vadászok is, fokozatosan újabb területeket vonva "termelés" alá. Hiszen ha út van a dzsungelbe, akkor mindenki látja egykor a mélyben rejtett kincseit.