Cook kapitány 31 ezer dolláros levele

Több mint 200 év után, egy festmény hátoldaláról került elő az a levél, melyben James Cook értesíti feletteseit arról, hogy épségben visszatért első ausztráliai útjáról.

A levélre, melynek értékét a szakértők 20 000 angol fontra tartják, a kelet-angliai Brancaster Hall könyvtárában egy képkerethez rögzítve talált rá a londoni Bonham's aukciós ház egyik becsüse.

Forrás: ORIGOAz írás, amely minden bizonnyal Cook kapitányé, 1771-ben az Endeavour fedélzetén útban Anglia felé keletkezhetett azt követően, hogy a kapitány három évig tartó történelmi jelentőségű útján feltérképezte Ausztrália, Új-Zéland és Tahiti partjait. "Cook igazán elégedett lehetett, amikor ezt írta az Admiralitásnak: 'Megcsináltam, hamarosan otthon vagyok', mint mikor a Star Trek legénysége visszatért a Földre" - véli David Park, a Bonham's írásszakértője.

A kapitánynak gyakorlatilag semmi esélye nem volt arra, hogy útja során a "külvilággal" levelezzen, hacsak az óceánon nem találkozott egy épp a megfelelő irányba tartó hajóval - fűzi hozzá Park.

A szakértő szerint a levelet a kelet-angliai Kent partjaitól néhány mérföldre egy kis halászbárka vette át az Endeavourtől, s az továbbította Londonba. Az írás, mely december 17-én kerül kalapács alá, többek közt beszámol a vérhasról és a maláriáról, mely közel a felére csökkentette a hajó legénységét.

A levéllel együtt napvilágra került Cook kapitány kézírásával egy lista, ebben a királyi kincstártól igényelt élelmiszerkészleteket egy későbbi útjához. A számla a decemberi Bonham's aukción várhatóan 4000 fontért cserél gazdát.

Az Endeavour 1768-ban Plymouth-ből indult útjára, megkerülte a Horn-fokot s a Csendes-óceán vizein haladva érte el Tahitit. Cook ezen a szigeten követte nyomon, amint a Vénusz bolygó elhalad a Nap előtt, majd Tahitit elhagyva Új-Zéland Északi-szigetének érintésével Ausztrália keleti partjaihoz érve felfedezte Botany Bayt a mai Sydney közelében.