Indiana Jones modern változata olyan helyre hatol be, ahová ember nem képes, hogy felfedje a Nagy Piramis titkát. Az eseményt a National Geographic élőben közvetíti.

Forrás: ORIGOA National Geographic Society szervezésében zajló feltárás során azt próbálják felderíteni, hogy mi rejlik a 4500 éves Kheopsz-piramis egyik hozzáférhetetlen kamrájában. Ehhez olyan robotot használnak, mint ami a World Trade Center áldozatai után kutatott a romok alatt. A robot egy szűk, négyzet alakú nyíláson hatol majd be a kamrába, amelyet 1872-ben fedeztek fel.

Az alul-felül futófelülettel ellátott minirobotot minden lehetséges tudományos műszerrel felszerelték, mozgását pedig a piramis belsejéből, távirányítással vezérlik majd.

Senki nem tudja, mi van a szűk akna túloldalán. Ezt akkor láthatjuk majd először, amikor a robot száloptikájával benéz a kamrába. Találgatásokban persze nincs hiány. Egyesek úgy vélik, hogy egy titkos kamráról van szó, amely ősi dokumentumokat őriz. Azt sem tartják kizártnak, hogy a papirusztekercseken a Nagy Piramis építésének leírását olvashatjuk majd.

Mások szerint a kamra teljesen üres. Zahi Hawass, az Egyiptomi Régészeti Felügyelőség vezetője szerint bármi legyen az eredmény, mindenképpen előrelépést jelent az archeológia számára.

Forrás: ORIGOAz akna egyébként a tévesen elnevezett királynői kamrából nyílik, egy másik társaságában. Máig nincs megegyezés arra, hogy az aknák mire szolgáltak: egyszerű szellőzőjáratok is lehettek, míg a misztikusabb magyarázatok szerint a fáraó lelke ezeken keresztül talált utat a túlvilágra.

1990-ben már beküldtek egy robotot a jelenleg is vizsgált, mindössze 20x20 centiméteres, helyenként kanyarodó aknába, 65 méter megtétele után azonban egy mészkőtömb zárta el a szerkezet útját. A jelenlegi, fejlettebb robottól azonban azt várják, hogy "keresztülnézzen" az akadályon.

Hawass és kutatócsoportja egy másik rejtély feltárására is készül: a Kheopsz-piramistól mintegy másfél kilométerre nemrégiben feltárt településen először nyitnak fel egy kitűnő állapotban megőrződött szarkofágot. A településen valószínűleg a piramisépítők laktak, a szarkofág pedig a munkafelügyelőé lehetett. A lelet igen jelentős, mivel a szarkofág egy "hétköznapi" emberé, s még soha nem nyitották fel. Ez a legidősebb szarkofág, amelyet modern régészek valaha is találtak.

Az eseményt szeptember 17-én, este 9-kor élőben közvetíti a National Geographic Channel (Egyiptom: a titkos kamrák feltárulnak).