Londonban hétfőn megkezdte működését Európa első olyan meddőségi klinikája, amelyet kifejezetten leszbikus, illetve egyedülálló hölgyeknek szánnak.

A klinika neve igen kifejező: Mannotincluded Woman's New Life Centre, azaz a férfit nem "alkalmazó" nők e központ segítségével adhatnak életet gyermeküknek. A klinika nagyon diszkrét működést ígér a férfipartner nélküli hölgyek számára, bár egyelőre még nincs hivatalos engedélye.

A klinika honlapján már folyik a spermadonorok keresése. A spermadonorokat HIV-vizsgálatoknak és genetikai teszteknek vetik alá. A hölgyek számára a klinika kezelés előtti vizsgálatokat és pszichológiai tanácsadást is nyújt.

A klinika egyelőre nem kínálja a meddőségi klinikák teljes körű szolgáltatását (azaz például a lombikbébi-programot sem). A páciensek csak az ún. donor inszeminációs technikát vehetik igénybe - de ezt is csak azután, ha a központ megkapja erre a hivatalos engedélyt.

Az Infertility.hu című honlapon olvasható információk szerint az inszemináció gyakran alkalmazott asszisztált reprodukciós technika. Abban az esetben használható, ha a nő petevezetékei átjárhatók. A férfi spermiumait megfelelő előkezelés után egy vékony katéter segítségével a méhszájon keresztül a nő méhébe fecskendezik. A megtermékenyülés a továbbiakban természetes úton történik. Homológ az inszemináció, ha a nő a saját férje/párja spermiumait kapja. Ha a férfi ivarsejtjei nem megfelelőek, vagy hiányoznak, heterológ inszeminációt kell alkalmazni, azaz donorspermiumot kell kérni.