A legyek szexuális beállítottsága egyik pillanatról a másikra megváltoztatható, állítják a tudósok. Ehhez csak a nemi vágyat gátló idegsejtek működését kell kiküszöbölni.

Kutatók nemrégiben hőre érzékeny génváltozatot ültettek be ecetmuslicák (Drosophila melanogaster) genetikai állományába. Ezt követően azt tapasztalták, hogy amikor az állatok testhőmérsékletét harminc Celsius-fok fölé emelik, bizonyos idegpályák közti információátvitel megszakad.

A mutáns hímeket ez a változás arra ösztönzi, hogy a nőstények helyett hímtársaik kegyeit részesítsék előnyben. A későbbiekben heteroszexuálissá "visszakódolt" hímek kisebb hévvel vetik bele magukat a hagyományos udvarlási rítusokba.

Korábbi kutatások már sejttették, hogy az ecetmuslica szexuális beállítottsága genetikailag kódolt, jóllehet az idegpályák szerepét a beállítottság ellenőrzésében nem tisztázták.

Toshihiro Kitamoto (City of Hope, Beckham Kutatóintézet, USA) a génváltozat beillesztésével erre a kérdésre kereste a választ.

A gén normális változata fontos feladatot játszik a kémiai üzenetek dekódolásában.

"A kísérleti eredmények azt mutatták, hogy a hímek közti kapcsolatot azon idegsejtek működése uralja, melyek feladata a nemi vágyat csökkentő hormonok jeleinek érzékelése és értelmezése" - nyilatkozta Kitamoto.

Forrás: ORIGOA génváltozat által befolyásolt idegsejtek között a fejen és a lábon elhelyezkedő szagló-idegsejtek is voltak. Ezek az idegsejtek lehetnek felelősek azért, hogy társaik vágykeltő feromonjait észlelve megakadályozzák a vonzódást a hím legyek között.

"Meglátásom szerint a hímek közti vonzódás gátját a legyek bizonyos idegrendszeri mechanizmusaiban kell keresnünk, és módszeremmel épp ezeket a gátló rendszereket sikerült kiküszöbölnöm" - nyilatkozta dr. Kitamoto.