Felszállnak végre az űrrepülőgépek

A NASA műszaki okok miatt több hónapja leállított űrrepülőgép-programja hamarosan folytatódhat.

Műszaki okokból bekövetkezett három hónapos kényszerszünet után elindulhat a világűrbe az Atlantis amerikai űrrepülőgép. A négy gépből álló amerikai űrflottát június végétől tartják a földön, mert apró repedéseket fedeztek fel mind a négy űrrepülőgép üzemanyag-vezetékeiben.

Mint Sean O,Keefe, a NASA igazgatója szerdán elmondta, az Atlantis űrrepülőgép immár a kilövőállványon van, és október 2-án indulhat következő útjára, ha az időjárási viszonyok is kedvezően alakulnak.

Korábban az [origo]-ban:

Űrhajózási bajok égen, földön, levegőben
2002. szeptember 13. A Nemzetközi Űrállomás ötödik állandó legénysége hiába várta júliusi-augusztusi látogatóit, talán csak októberben érkeznek meg. A távirati irodák műszaki nehézségeket jelentettek, és az űrjárművek is vénülnek.

Endeavour-űrrepülőgép: repedések a hajtóművön
2002. július 11. A NASA szerdai bejelentése szerint az űrrepülőgép-flotta legfiatalabb tagja, az Endeavour komoly hajtómű-problémákkal küzd: az átvizsgálás során repedéseket fedeztek fel azokon a fémcsöveken, amelyek a folyékony hidrogént továbbítják a főhajtóműbe. A NASA űrrepülőgép-programja egyelőre teljesen leáll.