A Föld hőmérséklete a kibocsátott káros gázoktól függetlenül is emelkedni fog.

A következő ötven évben, az üvegházhatást fokozó légszennyezés visszaszorítása esetén is számíthatunk rá, hogy bolygónk hőmérséklete emelkedni fog - jelentették be a NASA szakemberei.

Egy számítógépes klímavizsgálat kimutatta, hogy mindez abban az esetben is bekövetkezik, ha nemzetközi összefogással csökkentik a gázkibocsátást. A légszennyezés visszafogása esetén ugyanakkor kisebb mértékű felmelegedésre számíthatunk, s elkerülhetjük az előre jelzett legrosszabb forgatókönyvet, hívta fel a figyelmet James Hansen, a kutatás vezetője.

Forrás: ORIGOAmennyiben a gázkibocsátás a jelenlegi ütemben fokozódik, a klímaváltozás elérheti az 1-2 Celsius-fokot.

Ha a szén-dioxid-kibocsátás növekedése megáll, s ugyanez történik az egyéb levegőt szennyező, emberi egészségre ártalmas anyagokkal, a változást 0,75 Celsius-fokra becslik.

A klíma-tanulmány meggyőzően demonstrálta, hogy az elmúlt fél évszázad során megfigyelt globális felmelegedést túlnyomó részben az éghajlatot drasztikusan befolyásoló tényezők, illetve a Föld energia-egyensúlyának zavarai okozták.

Különösen drasztikus hatással van a légkörre az emberiség által kibocsátott szén-dioxid- és metánréteg, mely paplanként tartja maga alatt a bolygó hőjét.