Túl fiatal az emberős

Egy dél-afrikai emberelőd-fosszíliáról kiderült, túl fiatal ahhoz, hogy a hiányzó láncszem legyen.

 

Forrás: SterkfonteinA fosszíliáról korábban azt feltételezték, hogy komoly jelentősége lesz. A sterkfonteini lelőhelyen talált maradványt megvizsgálva a johannesburgi Witwatersrand Egyetem paleoantropológusai viszont azt találták, hogy akár 1 millió évvel is fiatalabb lehet, mint korábban vélték, azaz körülbelül 1 millió éves.

A legújabb eredmények alapján a faj a modern ember őseinek kortársa lehetett, a családfán tehát már korábban levált a későbbi Homo nemzetség ágáról.

"Ez nem jelent mást, mint hogy át kell rajzolnunk a családfát" - nyilatkozta Dr. Lee Berger, az American Journal of  Physical Anthropology októberi számában megjelent cikk szerzője.

A sterkfonteini lelőhelyre, melyet az "Emberiség bölcsőjeként" emlegetnek, előszeretettel hivatkozik a Dél-Afrikai Köztársaság elnöke, hangsúlyozva, hogy a modern világ gyökerei Afrikában keresendők.

Forrás: SterkfonteinA legújabb kutatási eredmények szerint azonban Sterkfontein leggazdagabb részének üledékrétege nem elég régi ahhoz, hogy a szóban forgó emberősök maradványait tartalmazza. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy mindez nem csökkenti a lelőhely jelentőségét.

A kutatók mindenesetre egyetértenek abban, hogy a Homo nemzetség Afrika földjéről, mintegy 1,5 millió évvel ezelőttről származik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK