Orosz üzletember lesz a harmadik űrturista

Valószínűleg egy orosz üzletember lesz a világ harmadik űrturistája, aki a Nemzetközi Űrállomásra utazik az orosz Szojuz-űrhajó fedélzetén.

Az építési konzorcium élén álló 30 éves Szergej Polonszkij szerdai moszkvai közlések szerint meg is kezdte felkészülését Csillagvárosban. A fiatal üzletembert eddig is az extrém sportok megszállottjaként tartották számon: "jogosítványt" szerzett MiG vadászgépek vezetésére, és egy paintball-csapatot is vezet.

Hivatalosan egyelőre nem erősítették meg, hogy Polonszkij lesz a harmadik űrturista, és azt sem közölték, hogy utazására mikor kerülhet sor.

Az orosz űrhajózási hivatal, a Roszaviakozmosz nyilván körültekintően fog eljárni az új űrturista kiválasztásánál, miután a hetekben fel kellett bontania a szerződést Lance Bass-szal, az amerikai NSync pop-együttes énekesével. A tengerentúli sztár szponzorai nem utalták át a kozmikus kaland 20 millió dolláros költségének részleteit, így hosszas huzavona után Bass lekerült az "utaslistáról."

Emiatt komoly anyagi kár érte a Roszaviakozmoszt: az októberi startig lehetetlen felkészíteni egy amatőr űrhajóst, így űrturista helyett Bass súlyával megegyező teher utazik az ISS-re. A 23 éves popcsillag lett volna egyébként a világ eddigi legfiatalabb asztronautája, aki arra is ígéretet tett, hogy énekelni fog a súlytalanság állapotában.

A világ első űrturistája Denis Tito amerikai milliárdos volt tavaly. Őt Mark Shuttleworth dél-afrikai informatikus-vállalkozó követte idén, aki az AIDS gyógyításával kapcsolatos kísérleteket is végzett a világűrben. Harmadik turistaként a Roszavikozmosz először egy lengyel tudós-üzletembert valószínűsített, de végül Bass kapott (volna) lehetőséget.

Konkrétumok említése nélkül más hírességek is érdeklődnek a kozmikus utazás iránt, egy nyári moszkvai ékszerbemutató alkalmával ilyen vágyát fejezte ki például Cindy Crawford topmodell. Időről-időre szó esik a népszerű orosz popegyüttes, a Na-Na világűrbe juttatásáról, amit orosz politikusok is támogatnak. Az űrutazás egyenként 20 millió dolláros térítési díja mintegy 15 százaléka a Roszavikozmosz éves állami támogatásának.

KAPCSOLÓDÓ CIKK