Immár egy tudományos felmérés is alátámasztja: a körülmetélés kegyetlen szokása a nőket nem gátolja meg abban, hogy félrelépjenek.

A női nemi szerv csonkolása ősi tradíció Afrika számos országában, így Kenyában, Etiópiában, Szomáliában, Nigériában és Szudánban.

A művelet során a csiklót és a szeméremajkakat részben, néha teljes egészében levágják. Az operációhoz gyakran kezdetleges, durva eszközöket használnak, és sterilizálásukról sem gondoskodnak.

A kegyetlen hagyomány követői arra hivatkoznak, hogy a műveleten átesett lányokat kevésbé befolyásolják szexuális fellángolások, tovább tartják meg szüzességüket, és asszony korukban is hűségesebbek.

A brutális beavatkozás ellen felszólalók a női körülmetélést az áldozatok számára nemcsak fájdalmas, de veszélyes beavatkozásnak is tartják.

A benini nőegészség-kutató központ munkatársai a brutális szokás következményeinek jártak utána, amikor 1836 nőt kérdeztek meg szexuális szokásaikról, közülük 45% volt körülmetélt.

"A kérdőívek eredményeiből egyértelműen kiderült, a női körülmetélést nem lehet azzal igazolni, hogy ily módon csökkenthetőek a nők szexuális vágyai" - nyilatkozták a kutatók. A teszteredményekben a csonkolt, illetve nem csonkolt nők adatai ugyanis nem mutattak eltérést sem az első szexuális kapcsolat idejét, sem a nemi közösülés gyakoriságát illetően.

Azok ugyanakkor, akik átélték, a körülmetélés következményeként gyakrabban számoltak be alhasi fájdalmakról, fekélyekről, húgyúti fertőzésről.

"Nem ritka, hogy maguk a nők azok, akik ragaszkodnak a csonkoláshoz, a körülmetélés ugyanis a nőknek társadalmi megbecsülést hoz" - mutat rá Nahid Toubia, a női jogok képviseletének szudáni aktivistája.

Becslések szerint minden évben kétmillió nő esik át a kegyetlen szertartáson.