Rehabilitálták az űrcsimpánzok utódait

Egy floridai állatvédő szervezet tagjai régi álmukat váltották valóra, amikor otthont szereztek több száz kísérleti csimpánznak, köztük az űrprogramban részt vett állatok utódainak.

Egy, a foglyul ejtett csimpánzok megfelelő elhelyezéséért küzdő floridai szervezet az elmúlt héten 3,7 millió dolláros támogatást nyert el, és birtokba vehette azt az új-mexikói kutatóbázist, ahol kísérleti célból tartottak emberszabású majmokat. A kutatóállomással együtt a szervezet megkapta az ott élő 266 csimpánzt, melyek közül - az űrkísérletekben részt vett állatok leszármazottaiként - 16 korábban az Amerikai Légierő kötelékébe tartozott.

"Ezek a szerencsétlenek megjárták a pokol legmélyebb bugyrait" - nyilatkozta Carole Noon, az állatvédő központ vezetője, akinek öt évébe került, míg menedéket talált védenceinek. "Életük nem állt másból, mint hogy ketrecükben ülve naphosszat maguk Forrás: NASAelé bámuljanak és a majomeledelt rágcsálják."

Az állatok egyelőre Noon és kollegái felügyelete alatt az új-mexikói bázison maradnak, s csak később szállítják el őket a floridai állatmenhelyre.

A floridai menhelyen korábban már húsz, a légierőtől "leszerelt" csimpánzt rehabilitáltak. Az állatok őseit még az 1950-es években hurcolták el Afrikából, hogy az USA űrprogramjában vegyék hasznukat. A centrifugális és egyéb tűrőképességi teszteken túl, Alan Shepard és John Glenn történelmi útja előtt két csimpánzot az űrbe is kilőttek.

Egyes állatok borzalmas állapotban kerülnek a menhelyre. "Egy este azt vettem észre, hogy egyikőjük elalvása előtt az eledelt szabályos körben elrendezi maga körül. A túl nagynak látszó darabokat még ketté is törte. Amikor beadtam neki egy takarót, majd megbolondult örömében" - beszél tapasztalatairól Carole Noon.
 
Az állatvédő ugyanakkor arról számol be, hogy védencei a vártnál rövidebb idő - hét hónap - alatt elsajátítják a társas viselkedés szabályait.

A már korábban "nyugdíjazott állatok" most a délkelet-floridai Fort Pierce menhelyén egy hatalmas, erdővel borított területen várják társaik megérkezését.