Hetedik utas - a kamera

Az Atlantis szerdai startját - az űrkutatás története során először - az űrrepülőgép üzemanyag-tartályára erősített kamerán keresztül, élő adásban követhetjük nyomon.


 

Mint azt egy korábbi híranyagunkban említettük, az Atlantis amerikai űrrepülőgép műszaki okokból három hónapos kényszerpihenőt tartott. Most, a javító-szerelő munkák végeztével október 2-án újra útjára indulhat a Nemzetközi Űrállomásra.

A kamerát a floridai Kennedy Űrközpontról szerdán útjára induló űrrepülőgép külső üzemanyagtartályának csúcsához rögzítik. A fellövést a NASA TV  élőben közvetíti.

A kilövést szerdán helyi idő szerint 13 és 17 óra közé időzítették, ám a konkrét időpontról a NASA szakemberei biztonsági okokból csak a start előtt 24 órával értesítik a nyilvánosságot. A hattagú személyzet tagjai: Piers Sellers, Jeffrey Ashby, David Wolf, Pamela Melroy, Sandra Magnus és Fjodor Jurcsikin.Forrás: NASA

Közvetlenül a start utáni pillanatokban vakítóan fehér lángokat, hatalmas füstöt és a kilövőállványt beborító vízpárát láthatunk majd. Úgy hét másodperccel később az Atlantis maga mögött hagyja a 75 méter magas tornyot, majd annak 30 méteres villámhárítóját.

A NASA szakemberei aggodalmának középpontjában a Lili nevű hurrikán  áll. "Az előrejelzések szerint 40% esélye van annak, hogy a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt el kell halasztanunk a startot" - nyilatkozta Kathy Winters, az űrközpont időjárás-előrejelzési munkatársa.

Az Atlantis többek között egy klímaberendezést és egy "Starboard One" nevű 14 tonnás alumínium vázszerkezetet szállít az űrbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKK