Tilos törpét dobálni Európában

Manuel Wackenheim törpe "vállalkozó" állásvesztésére vonatkozó keresete ellenére az ENSZ emberi jogi bizottsága megerősítette azt a francia rendszabályt, amelynek értelmében tilos a törpék pénz ellenében történő dobálása.

Franciaország közigazgatási bírósága 1995-ben tiltotta be a diszkók környékén elterjedt szokást, hogy a szórakozó fiatalok pénzért - a súlylökés egyik válfajaként - törpéket dobálnak. A kis növésű emberek az alkalomra a landolás keménységének enyhítése végett bukósisakba és védőöltözetbe öltöznek, a különleges ruha felső részén pedig kis fogantyút alakítottak ki a hatékonyabb dobás érdekében.

Wackenheim az ENSZ emberi jogi bizottságához beadott keresetében azt hangoztatta,, hogy a francia bíróság személyiségi jogait csorbította a tilalommal, és megfosztotta őt kereseti lehetőségétől.

A 18 emberi jogi szakértő bevonásával működő bizottság azonban úgy ítélte meg, hogy a francia taláros testület nem sértette meg a törpe mutatványos "kisebbségi" jogait, sőt, a törpedobálás betiltása "szükséges volt a közrend védelme, illetve az emberi méltóság érvényesítése szempontjából".

A kedvelt szórakozás az Egyesült Államokban és Ausztráliában terjedt el még az 1980-as években, de már Európában is régóta hódít. A játék szabálya egyszerű: óriásit kell dobni a törpével, aki a legmesszebbre hajítja, az nyer.