A szardíniai százéveseket vizsgáló olasz kutatócsoport szerint a hosszú élet titka egy potenciálisan halálos betegséghez kapcsolódik.

 

A Sassari Egyetem kutatói különös eredményre jutottak Szardínia szigetén: a legidősebb, száz évet megért szardíniaiak szervezetéből hiányzik egy G6PD (glukóz-6-foszfát-dehidrogenáz) elnevezésű enzim, a glukózháztartás egyik kulcsfehérjéje.

Akik ezt az enzimet nem képesek előállítani, egy akut hemolitikus anémia elnevezésű rendellenességben szenvednek: lóbab fogyasztása vagy a növény pollenjének belélegzése súlyos rohamot idézhet elő náluk.

A lóbab latin neve (Vicia faba) alapján favizmus néven is emlegetett betegség világszerte mintegy százmillió embert érint. Elképzelhető, hogy a favizmust már az ókori Püthagorasz is ismerte, ugyanis - egyes források szerint - így intette tanítványait: "Lóbabot pedig ne fogyasszatok!" 

Forrás: EPA
Feime Hasszanova 117 éves korában

"Szardínián ez a rendellenesség valahogy mégis a hosszú élettel függ össze. A százévesek között kétszer olyan gyakori, mint a kontrollcsoportokban."

"Korábban nem ismertünk hasonló jelentős különbséget a százévesek és a 'normális' lakosság között. Elképzelhetőnek tartjuk, hogy a hosszú élet eddig ismeretlen génje és a favizmus között szoros a kapcsolat" - nyilatkozta Luca Deiana, a Sassari Egyetem biokémiai klinikájának kutatója egy sajtótájékoztatón.

A kutatók öt éve kezdték meg munkájukat az AKEA program keretében. A program elnevezése a szardíniaiak hagyományos "A Kent' Annos" köszöntésből származik.

Szardínia szigetén egymillió emberből átlagosan százharmincöten érik meg az egy évszázados kort, ami majdnem kétszerese a nyugati világ többi részén ismert aránynak (75 a millióhoz). A sziget minden zugában találunk igazi matuzsálemeket, de a legtöbbet Szardínia szívében fekvő Nuoro tartomány hegyeiben: egymillió lakosra itt 240 (!) százéves ember jut.

Míg más országokban a száz éves küszöböt átlépők közül csupán minden hatodik férfi, addig a dél-itáliai szigeten három százéves közül kettő tartozik a szebbik nemhez, Nuoro pedig tartományban pedig gyakorlatilag megegyezik a százéves férfiak és nők száma. Ez Olaszország egyetlen olyan vidéke, ahol a férfiak várható élettartama (85 év) meghaladja a nőkét.

A szardíniai matuzsálemek között a legnevezetesebb Antonio Todde volt, a világ legidősebb férfija, akit pár héttel száztizenharmadik születésnapja előtt ért a halál. A szigeten e pillanatban Giovanni Frau a legidősebb férfiú, akit decemberben éppen száz és egy tucat gyertyával ünnepelhetnek majd a fiatalabbak. Giovanni jelenleg a harmadik legidősebb ember a világon.

Az X kromoszómán található G6PD gén világszerte felkeltette a kutatók érdeklődését. Sarah Tishkoff, a University of Maryland biológus kutatója fedezte fel, hogy a gén mutációja nem csak a favizmus kialakulásáért felelős, de akár a maláriával szemben is ellenállóvá tehet.

"Könnyen lehet, hogy a G6PD tényleg a hosszú élet egyik titka, hiszen kulcsszerepe van az ún. oxidatív stressz leküzdésében, vagyis tulajdonképpen lassítja az öregedés folyamatát" - fogalmaz Tishkoff.

Persze az sem kizárt, hogy a szardíniai százévesek esetében a rendellenes enzimműködés a sziget valamilyen különleges helyi adottságával ötvözve érvényesül ilyen látványos módon. "Az elemzést kiterjesztettük más jelenségekre is, például a környezetre, az életstílusra, sőt a helyi borokra is" - szögezte le Deiana.

Lehet, hogy a kutatók a legjobb irányba tapogatóznak? Antonio Todde világéletében a Nuoro lankáin érlelt, zamatos vörösborra esküdött. Ám ki tudja, szerette-e a lóbabot...