1997. július 15-én agyonlőtték Gianni Versacét miami házának lépcsőjén. Az elkövető a 27 éves Andrew Cunanan volt. Versace halála megrázta a világot, s rengeteg kérdést vetett fel. Vajon mi lehetett a gyilkosság oka? Fennmarad-e a híres divatház a zseniális tervező nélkül is, s ha igen, ki fogja irányítani? Egyáltalán ki volt Gianni Versace és ki Andrew Cunanan?

Forrás: EPA
Gianni Versace

Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Spektrum Televízió októberi műsorán látható A Versace-gyilkosság című dokumentumfilm.

A tervező dél-olasz családból származott. Édesapja még gázkészülékeket árult. Ebből a közegből indult majd vált a világ egyik leghíresebb divatdiktátorává Gianni Versace. Cégét nővérével, Donatellával együtt vezette.

Versace mindenkinek meg akarta mutatni, hogy az ambíció nem ismer határokat. Élvezettel gyűjtötte a házakat, a műtárgyakat és a híres barátokat, mint például Elton John, Madonna, Hugh Grant vagy Diana hercegnő.

Ő kezdte el meghívni a hollywoodi hírességeket a divatbemutatóira. Fizette az utazásukat, és ajándékokkal halmozta el őket.  Házaiban az eredeti görög és római szobrok mellett ott álltak a hírességek is. Ezzel hihetetlen hírnévre tett szert, igaz, reklámköltségei is csillagászati mértéket öltöttek, s ez biztosította számára a sajtó érdeklődését.

Versace számára alapvető szükséglet volt saját imázsának építése. Ez gyakran arisztokratikus pózok felvételében vagy díszes nemesi ruhák viselésében nyilvánult meg. Mindez nagyon távol állt a szegény délolasz gyökerektől. Ő azonban hitt abban, hogy az általa teremtett illúziók valósággá válnak.

South Beach-i üzletének megnyitóján az egész utcát egy nagyon különleges vörös árnyalatú szőnyeggel borították be, mely egy darabból készült. 1997 júliusában pedig azt is elérte, hogy a párizsi Ritz Szálló tíz teljes napra kiadja neki a luxus uszodáját. Itt koreografálta Versace a világ legkeresettebb modelljeit.

Barátai szerint a divattervező imádta az életet. Állandóan a jövő foglalkoztatta, sosem gondolt a halálra.

Forrás: EPA
Naomi Campbell Versace-modellben

1994-ben Miamiba látogatott. A South Beach akkoriban már olyan hollywoodi sztárok nyári paradicsoma volt, mint Madonna és Stallone. A divattervező beleszeretett a helybe, lenyűgözte a rengeteg szép ember látványa. Vásárolt is ott egy gyönyörű házat, ahol pompás estélyeket adott. Nem tagadott meg magától semmit, egyszer két óra alatt elköltött 3 millió dollárt. Élettársának több százezer dolláros ékszereket vásárolt. A homoszexuális tervező nagyon szeretett partikra járni, éjszakákat mulatott át a híres melegbárokban.

Andrew Cunanannel San Franciscóban ismerkedett meg. Versace jelmezeket tervezett a Capriccio című opera bemutatójára. A tiszteletére nagy partikat rendezett a melegközösség, és a két férfi az egyik éjszaka egy diszkó VIP termében találkozott.

Ezután állítólag többször is együtt mutatkoztak különböző szórakozóhelyeken. Némelyek szerint Cunanan később azt állította, hogy Versace és néhány ismerőse játékszerként kezelte őt.