Egy amerikai szervezet kutyákkal segít az olvasási gondokkal küzdő gyerekeknek.

 

A Salt Lake City-i Intermountain Therapy Animals (ITA) nevű szervezet három évvel ezelőtt határozott úgy, hogy megkezdi R.E.A.D. (Reading Education Assistance Dogs) nevű programját.

Forrás: ITAA program alapötlete Sandi Martin ápolónő fejében született meg, aki pályafutása során számtalanszor volt szemtanúja annak, milyen kedvező hatást gyakorolnak az állatok a szellemi és testi fogyatékos gyermekekre.

A pozitív hatást látva Martinban felmerült a kérdés, ha a kutyák a sérült gyermekeken tudtak segíteni, talán azok számára is jó szolgálatot tehetnének, akik olvasási nehézségekkel küzdenek.

A program egy igen egyszerű módszeren alapszik: 5-9 éves gyermekek hetente körülbelül harminc percet azzal töltenek el, hogy kutyáknak olvasnak fel. Az ebek fajtája teljesen változó, az apró yorkshire terriertől a termetes nápolyi mastiffig bármely fajta megteszi, ám lényeges, hogy az állat gazdája a gyermek-kutya barátságot elősegítendő mindvégig jelen legyen.

Az ápolónő meglátása szerint a gyermekek sokkal szívesebben olvasnak fel a négylábúaknak, mint az osztálytársaiknak már csak azért is, mert tudják, hogy osztálytársaikkal ellentétben bundás hallgatóságuk soha nem neveti ki őket.

A módszer eredményeként javul a gyermek olvasáskészsége, s ezzel együtt megnő az önbecsülése, s az is kimutatható volt, hogy ettől fogva kevesebbet hiányoztak az iskolából.

A program sikere a játszva tanulásban rejlik. Amikor az ember, legyen bármilyen korú, részt vesz ezen a terápián, megfeledkezik szorongásairól, és csak az állatra figyel - magyarázza Kathy Klotz, az ITA ügyvezető igazgatója.

Mint azt korábbi kutatások már kimutatták, a házi kedvencek különösen nyugtatóan hatnak az emberre: jelenlétükben csökken a vérnyomás és a stresszállapot.