A Lili pusztít Amerikában

Csütörtökön viharos széllökésekkel, óriási hullámokkal és zivatarokkal érkezett Amerika partjaihoz a Lili nevű hurrikán.

 

Európai idő szerint éjszaka 2 órakor 26 km/h-s sebességgel érte el Louisiana államot, jelentette a miami Nemzeti Hurrikán Központ. A Lili korábbi, Kubában mért legnagyobb széllökéseihez képest a szakemberek ekkor már csak 113km/h-t mértek.

Az előrejelzések idejében bejelentették közeledését, így a hurrikán miatt átmenetileg elhalasztották az Atlantis űrrepülőgép szerdára tervezett fellövését.

Az elnök katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánította Louisiana Mexikói-öböl menti területeit, és központi pénzeket különített el a károk orvoslására.

A Mississippi-deltában található New Orleans városa, bár még fenyegeti az áradás veszélye, az első viharok után fellélegezhetett. A város ugyanis kettős veszélyhelyzettel küzd: az elmúlt héten az Isidore nevű trópusi vihar 30 centiméternyi csapadékot zúdított a városra.

A louisianai hatóságokhoz nem érkeztek bejelentések a hurrikán okozta halálesetekről, de a part menti településekről kiköltöztettek még nem térhettek vissza otthonaikba.

A Lili eddigi útja során nyolc halálos áldozatot szedett, amikor végigsöpört Jamaica, St. Vincent és Kuba partjain.