Bálnahangok a fegyverkezésben

Az alacsony frekvenciájú hangok vizsgálata segítséget nyújt az állatvilág megismeréséhez, ugyanakkor új lendületet ad a modern fegyverkezési technológiák fejlesztésének.

Forrás: UCSDAz emberi fül csak a 20 és 20 ezer Herz közötti hangok érzékelésére alkalmas. Az ennél alacsonyabb frekvenciájú hangokat infrahangoknak nevezik. Jóllehet képtelenek vagyunk meghallani, az alacsony frekvenciájú hangok a kutatások szerint valamilyen formában mégis hatnak ránk, s egy-egy gyenge földrengés, széllökés és számtalan egyéb jelenség alkalmával átéljük hatását.

Könnyen előfordulhat, hogy a misztikus szellemlátások és kísértethistóriák hátterében az ember számára hallhatatlan alacsony frekvenciájú hangok állnak. Brit kutatók ugyanis kimutatták, hogy a szellemtörténetek helyszínei közül jó néhányban infrahangok mérhetők, s a felfedezés arra sarkallta őket, hogy megvizsgálják eme hangok az ember lelkiállapotára tett hatását.

A kísérletben résztvevőknek egy zongora koncert alatt időnként infrahangokat játszottak le, s a koncert végeztével arról kérdezték őket, milyen volt a hangulatuk a koncert adott pillanataiban. Egyesek nyugalomról, mások eufóriáról számoltak azokban a pillanatokban, amikor az infrahangokat lejátszották. Ugyanakkor voltak, akik semmiféle hangulatváltozást nem tapasztaltak.

Dr. Richard Wiseman, a Hertfordshire Egyetem (UK) munkatársa úgy véli, az emelkedett vagy éppen levert hangulatért az alacsony rezgésszámú hangok felelnek, melyek - különösen a gyomorban érzékelve - befolyásolják az ember kedvét. A hangulatváltozás irányát a környezet szabja meg.

"Ez korántsem új felfedezés. A templomok orgonasípjai infrahangjaikkal már 250 évvel ezelőtt is képesek voltak megbabonázni a gyülekezet" - magyarázza Sarah Angliss, az infrahangkísérletben közreműködő mérnök-zeneszerző.

Előző
Következő