Terry Fox futás: rekordbevétel a rákkutatásért

2002. szeptember 22-én, az ömlő eső ellenére, 1600 futó lelkes részvételével tartották meg az idei Terry Fox futást Budapesten. A Terry Fox "Fuss a Rákkutatásért" Alapítvány idei bevétele meghaladta az összes eddigi futás eredményét, és már most több pénz gyűlt össze, mint amire a szervezők előzetesen számítottak. Az adományokból, a nevezési díjakból és a tombolajegyek értékesítéséből már beérkezett 18 millió Ft, és a szervezők remélik, hogy a novemberi mozi-premierrel együtt átlépik a 20 millió forintos határt.

Az így begyűjtött adományokból idén valószínűleg három kutatót tudnak majd támogatni, különböző intézetektől. A műszerek beszerzésével kapcsolatos részletes tárgyalások ugyan még nem zajlottak le, de a tervek szerint az alábbi orvosok számíthatnak az általuk igényelt eszközökre:

- Dr. Varga Fatima és Dr. Speer Gábor, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem munkatársai egy a leukémia kutatásában használatos műszerre,
- Dr. Timár József, az Országos Onkológiai Intézet munkatársa egy általánosan a rákos megbetegedések kutatásához szükséges műszerre,
- Dr. Kralovánszky Judit, az Országos Onkológiai Intézet munkatársa egy általánosan a rákos megbetegedések kutatásához szükséges műszerre.

A szervezők köszönetüket fejezik ki a 126 vállalati támogatónak, az önkénteseknek és az összes futónak, hiszen ők tették lehetővé, hogy Terry Fox nevében elősegítsék a magyarországi rákkutatást.

A Terry Fox Futás Budapesten idén is a Kanadai Kereskedelmi Kamara, a Kanadai Nagykövetség, számos vállalat és még több magányszemély önkéntes közreműködésével jött létre. A rendezvényen felszólaltak Dr. Hargittai Mária, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium helyettes államtitkára, Larry Duffield kanadai kereskedelmi tanácsos, Dr. Takács Ildikó, a Kanadai Kereskedelmi Kamara elnöke és Clara Bor a Terry Fox "Fuss a Rákkutatásért" Alapítvány elnöke. Díszvendégként jelen volt Ron Halpin kanadai nagykövet valamint Dr. Scmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

A szervezők novemberben, a mozi-premiert követően tájékoztatják a sajtót az idei bevételek végleges összegéről, valamint az odaítélt támogatásokról.