Egy új kutatás szerint a 35. év vízválasztó lehet az utódnemzésben.

A férfiak hímivarsejtjei folyamatosan termelődnek, míg a nők már születésükkor rendelkeznek azzal az éretlen petesejtkészlettel (kb. 400 000 db), amelyből a nemi érést követően minden ciklus alatt általában egy érik meg és lökődik ki az ovuláció során. Ám nem csupán a petesejtek genetikai jellemzői romlanak az évek során, hanem a hímivarsejtek is egyre több hibát tartalmaznak - erősíti meg a University of Washington (Seattle) kutatóinak új tanulmánya.

Forrás: ORIGOA szervezet legtöbb más sejttípusával szemben a hímivarsejtek nem képesek javítani a genetikai hibákat. A kutatók ráadásul azt találták, hogy az életkor növekedésével egyre romlik a hibás sejtek "kigyomlálásának" természetes képessége is, azaz egyre kevésbé hatékony a programozott sejthalál mechanizmusa.

Mindezek következtében egyre nagyobb az esély arra, hogy egy genetikailag károsodott, ám egyébként működőképes spermium termékenyítse meg a petesejtet, azaz egyre nagyobb esély van születési rendellenességek kialakulására. 

Dr. Narendra Singh, a kutatások vezetője a BBC-nek elmondta, hogy "35 éves kor felett jelentős változást találtak" a spermiumok genetikai állományában. Singh és kollégái 60 férfi (22-60 év között) hímivarsejtjeinek minőségét vizsgálták meg. A vizsgált személyek mindegyike normális spermiumszámmal rendelkezett. A 35 éves, illetve idősebb férfiak ivarsejtjei jóval nagyobb mennyiségben tartalmaztak törött DNS-molekulákat, s a károsodások mértéke is jelentősebb volt, mint fiatalabb társaiknál.

Az új kutatás megerősíti, hogy a férfiak nemzőképtelensége legalább olyan mértékben játszik szerepet a családalapítás sikertelenségében, mint a nők terméketlensége. A kockázat mindkét oldalon az egészséges életmódra való törekvéssel, a káros anyagok kerülésével csökkenthető.