Egy pénteken közzétett tanulmány szerint azok az emberek, akiknek a munkája sok stresszel jár, kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg szívproblémák miatt.

Más kutatások korábban már bizonyították a direkt kapcsolatot a szívproblémák és a munkahelyi stressz között, ám ez az első olyan tanulmány, amely az ilyen jellegű stresszt konkrét szívhalál-esetekkel hozza összefüggésbe.

A fenti állítás egy 25 éves vizsgálatsorozatra alapul, amelyet egy finn nagyvállalat több mint 800, látszólag egészséges önkéntesével folytattak le. Mindegyiküknek pontosan meg kellett határoznia munkája természetét és munkakörülményeit. Ez alapján osztályozták őket egy olyan modellrendszerben, amely a befektetett erőfeszítés és a kapott elismerés közötti egyensúly mértékét vette figyelembe.

A jutalom oldalon nem csupán az anyagi elismerés (fizetésemelések), hanem a társadalmi megbecsültség, a munkahely biztossága és a karrierépítés lehetősége is szerepelt.

Negyed évszázad tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy akiknél a legnagyobb kiegyensúlyozatlanság mutatkozott a modellben, illetve a legnagyobb mértékben túlterheltek voltak, több mint kétszer akkora eséllyel haltak meg szívbetegségben, mint azok, akiknél ez az eltérés a legkisebbnek bizonyult.

Az extra kockázat mögött meghúzódó ok nem tisztázott. Más tanulmányok a stresszes munkát a magasabb koleszterinszinttel hozták kapcsolatba. A finn önkénteseknél megfigyelhető volt, hogy a modellben legkiegyensúlyozatlanabb emberek általában kövérebbek voltak, ami a szívbetegségek fontos kockázati tényezője.

A vizsgálat részletes leírása a British Medical Journal c. szaklapban jelent meg.