Végveszélyben a mahagóni

Jaguárok, lajhárok, bőgőmajmok- ezekre a veszélyeztetett fajokra asszociál általában az ember az amazóniai őserdő hallatán.

De egy másik faj is veszélybe került, mégpedig a kereskedelem miatt. És ezen faj miatt folyik az a nagyarányú erdőpusztítás, amely más fajokat a kipusztulás szélére sodor. A mahagóni fája az északi félgömb szalonjaiban eleganciát sugároz, ugyanakkor a megszerzésért folyó küzdelem az Amazonas térségében az őserdő pusztulásával, korrupcióval és gyilkosságokkal jár.

Kitermelése és kereskedelme főként illegális utakon történik, elárasztja az őslakosok területeit és megnyitja az erdőt a további felhasználások számára.

A Greenpeace szerint az egyetlen mód, amellyel biztosítani lehetne, hogy a mahagónit törvényes keretek között termeljék ki a piacot szabályozó nemzetközi törvények mellett, az a mahagóni-kereskedelem szabályozása lenne a CITES (Convention on the International Trade in Endangered Species, Egyezmény a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelméről) keretein belül.

Egy hónap múlva az egyezményt aláíró országok képviselői Santiagóban (Chile) fognak tárgyalni, s más kérdések mellett azt is meg fogják vitatni, hogy felvegyék-e a mahagónit az egyezménybe a kereskedelmének nemzetközi szabályozása érdekében. A Brazil állam egyelőre ellenáll ennek a változtatásnak az ipar erőteljes nyomása miatt.

Greenfo