Lajka, az első "űrhajós" a korabeli orosz hírközlés szerint fájdalommentesen halt meg, miután több héten át keringett a Föld körül. A legújabb információk viszont egészen másról szólnak.

Forrás: Caltech. Univ.
Lajka csupán néhány óráig bírta az űrkabinban

1957. november 3-án a Szputnyik-2 fedélzetén valójában a forróság és a páni félelem végzett Lajkával, néhány órával a startot követően - nyilatkozta Dimitrij Malasenkov a Houstonban nemrégiben megrendezett World Space Congress űrkutatási konferencián.

A biológiai problémákkal foglalkozó moszkvai intézet szakemberének kijelentése negyven évig tartó találgatások és spekulációk sorozatának vetett véget.

Lajka, mielőtt befogták és megkezdték volna felkészítését az űrutazásra, az orosz főváros utcáin kóborló kutyák felhőtlen mindennapjait élte. A kilövést követően a szovjet űrközpont szakemberei bejelentették, a tervek szerint a kutya nem tér majd vissza Földre.

Újabb részletek

Dr. Malasenkov a kísérlet olyan részleteiről is beszámolt, melyek eddig ismeretlenek voltak a nagyközönség előtt. A kutató elmondta például, hogy Lajka eledele zselé állagú volt, s magát a kutyát leláncolták, hogy megakadályozzák a mozgásban.

A kabinban egy szén-dioxid-elszívó berendezés és egy oxigéngenerátor biztosította a levegő gázainak megfelelő arányát, és egy ventilátor automatikusan működésbe lépett, ha a hőmérséklet elérte 15 Celsius-fokot.

A felkészítésben nem Lajka volt az egyetlen "szerencsés kiválasztott". Jó néhány kutyatársával osztozott a megpróbáltatásokon: az állatokat két-három hétig szűk ketrecekbe zárva szoktatták a Szputnyik-2 fedélzetének méreteihez. A felkészítés utolsó fázisában már csak három eb - Albina, Muszka és Lajka - vett részt.

Lajka halála

Forrás: NASA
Lajkát a TV képernyőjén keresztül láthattuk utoljára

A Szputnyik-2-ről érkező telemetrikus információk szerint az űrkabin levegője a startot követően felforrósodott és bepárásodott. Az ötödik, illetve hetedik óra után már nem érkeztek életjelek a kabinból, s mire a kabin negyedszer kerülte meg a Földet, nyilvánvalóvá vált, hogy Lajka már nem él.

Lajka koporsója, a Szputnyik-2 2570-szer kerülte meg a Földet, mielőtt légkörébe érve elégett 1958. április 4-én.

Bár most már egyértelműnek tűnik, hogy Lajka csupán néhány órát töltött az űrben, neve kitörölhetetlen marad az űrkutatás történetéből. Általa megtudhattuk, hogy egy élőlény képes kibírni a súlytalanság állapotát, s ezzel utat nyitott a "kétlábú" űrhajósok végeláthatatlan sora előtt.