Az asszonyi hűtlenség a gének játéka

Ciklusuk bizonyos napjain még a leghűségesebb nők is vágyat érezhetnek arra, hogy félrelépjenek, vélik a kutatók.

A nemi ösztönök olykor olyan erővel törnek a felszínre, hogy egyes nők vágyai peteéréskor szinte megállíthatatlanok. Míg az asszony változatlanul állandó partnerét tekinti kellően megbízható társnak és gyermekei számára a megfelelő, gondoskodó apának, testi vágyai egy tökéletes, egészséges géneket hordozó "hím" karjaiba sodorhatják.

Kakukktojások

Forrás: ORIGOMorgan Wise texasi mozdonyvezető szeméről akkor hullott le a lepel, amikor legkisebb fiáról kiderült, egy gyógyíthatatlan tüdőbetegségben, cisztikus fibrózisban szenved. A betegség csak akkor alakul ki, ha az érte felelős gént mindkét szülő hordozza, Morgan tehát azonnal genetikai tesztnek vetette alá magát. Az apa megdöbbenve tapasztalta, hogy a teszt eredménye negatív lett - fia nem tőle, hanem egy másik férfitól örökölte a kórt.

A férfi elkeseredése tovább nőtt, amikor a DNS-vizsgálatok kiderítették, három fia közül egy sincs, akinek ő lenne a vér szerinti apja.

Tízből csak egy

Morgan Wise-ot valószínűleg kevéssé nyugtatják meg azok a kutatási eredmények, amelyek szerint esete korántsem egyedülálló. Egy kimutatás szerint minden tizedik gyermeket olyan apa nevel, aki nem is sejti, hogy valójában egy "kakukktojást" dédelget.

A Stirlingi Egyetem szakemberei közel járnak ahhoz, hogy megfejtsék, milyen ösztön vezérli a ciklusuk termékeny szakaszában eltévelyedő nőket.

Forrás: ORIGONők két csoportján végeztek teszteket, az egyik csoporttal peteérésük alatt. Mindkét csoportnak férfiarcokat mutattak, s mindkét csoport számítógépes grafikával a maga tetszése szerint formálhatta át kívánatosabbá a képeket. Azok a nők, akik termékeny periódusukban voltak, a férfiak arcát szinte kivétel nélkül markánsabbá, férfiasabbá rajzolták, míg a másik csoport tagja a lágyabb vonásokat részesítették előnyben.

A megfigyelt nők reakcióiban egyértelműen az ösztönök domináltak, állítják a kutatók. A lágyabb, nőiesebb vonások az asszonyok számára minden bizonnyal alacsonyabb tesztoszteronszintet jelentenek, ez pedig biztosítékot adhat a partner megbízhatóságára, hűségére. Ezzel szemben a peteéréskor való partnerválasztáskor úgy tűnik, a nemi ösztönök kerülnek előtérbe, s ilyenkor az egészséges utódok reményében a férfiasabb karakter, a jobb gének hódítanak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK