Elindult az orosz-belga űrexpedíció a Nemzetközi Űrállomásra

A kazahsztáni Bajkonurból szerda reggel sikeresen elindították azt a
Szojuz TMA-1 orosz űrhajót, amely két orosz és egy belga űrhajóssal
a fedélzetén pénteken dokkol a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

A TMA jelzésű űreszköz a Szojuz-család TM jelű űrhajóinak némileg módosított változata, amely most kerül először bevetésre. Az űrhajót pályára juttató Szojuz-FG rakéta ugyancsak újdonságnak számít. A hordozó a Szojuz-U korszerűsített változata, és most első ízben emelt a világűrbe embereket szállító űrhajót.

Egy Szojuz-U egyébként éppen két hete robbant fel, és emiatt két napos késedelmet szenvedett a mostani csapat indítása is, amelynek tagjai - az orosz Szergej Zaljotyin és Jurij Loncsakov, illetve a második belga űrhajós, Frank De Winne - tíz naposra tervezett útjuk során tudományos kísérleteket is végeznek a Nemzetközi Űrállomáson.

(Az eredeti tervek szerint ezzel a "járattal" indult volna az ISS-re a világ harmadik űrturistája, az amerikai Lance Bass popsztár is, de mivel nem tett eleget fizetési kötelezettségeinek, az orosz űrhatóságok felmondták űrutazását, és a helyére "ugrott be" Loncsakov.

A trió a jelenleg még az ISS mentőűrhajójául szolgáló Szojuz TM-34-gyel tér majd vissza a Földre, és a TMA-1-et hagyja ott az elkövetkező fél évre, hogy azon vészhelyzet esetén hazatérhessen az űrállomáson jelenleg dolgozó ötödik állandó legénység, két orosz férfi és egy amerikai nő.