Igazi elhízás-gént találtak

A Myriad Genetics biotechnológiai cég bejelentése szerint egy olyan génváltozatot sikerült azonosítani, amely direkt kapcsolatban áll az elhízással. A gént ráadásul embernél azonosították, s viszonylag egyszerű lehet hatásának befolyásolása is.

Mint azt korábbi cikkünkben hangsúlyoztuk, a gének nem azért vannak, hogy betegségeket okozzanak. A betegségek vagy egyes kondíciók genetikai hátterének esetében általában arról van szó, hogy egy vagy rendszerint több gén hibás (mutáns) változata csak növeli az esélyt egy-egy betegség/kondíció kifejlődésére, s néhány ritka kivételtől eltekintve (pl. Huntington-kór) nem jelent biztos megbetegedést - a hibás génváltozatok a betegségre való hajlamot, a betegség kialakulásának kockázatát növelik.

Az "elhízás-gének"-kel is ugyanez a helyzet: a múltban már több olyan génváltozatot sikerült találni, amelyek kapcsolatban állhatnak az elhízásra való hajlammal. A Myriad Genetics "új génje" - HOB1 jelzéssel - azonban egyelőre kiemelkedik ezek közül, mert

- nem állatokban, hanem emberben azonosították (az állatoknál elért eredmények sok esetben nem alkalmazhatók ember esetében);

- fontos molekuláris kapcsolatot jelenthet az elhízás és a cukorbetegség között;

- a gén által termelt fehérje szerkezete olyan, hogy valószínűleg könnyű lesz a hatását befolyásoló gyógyszereket kifejleszteni.

A gén nyomára az Egyesült Államok Utah államának lakosai között bukkantak rá, amely viszonylag homogén populációnak számít. Több száz családot vizsgáltak meg: egy-egy családon belül az elhízott és a normális testsúlyú családtagok genetikai állományát vettették össze.

Az elhízásra való hajlam a gén túlműködésével áll kapcsolatban, bár azt még nem tudni, hogy mi a pontos hatásmechanizmusa a felesleges mennyiségben termelődött fehérjéknek. Egyelőre az sem világos, hogy a HOB1 génváltozattal rendelkező emberek hány százaléka lesz túlsúlyos, de az arány várhatóan igen magas.

A Myriad Genetics a most használt vizsgálati módszer segítségével talált az elmúlt években két olyan génváltozatot, amelyek az emlődaganatok és a méhnyakrák kifejlődésének kockázatát növelik.

Bár az "elhízás-gén" esetében egyelőre igen korai stádiumban lévő kutatásokról van szó, a bejelentés után a Myriad Genetics részvényeinek árfolyama 6%-kal emelkedett.