Epéjükért kínozzák a kínai medvéket

Kína közel 200 medvefarmján mintegy 7 ezer medvét tartanak, és nyílt sebeiken keresztül csapolják epéjüket - éveken át. A kínai "epegyárak" kulcsszerepet játszanak a medvékkel való illegális nemzetközi kereskedelemben.

 

Forrás: greenfo
A medvéknek ez a néhány négyzet- méter, és halálos szenvedés jut

A Nemzetközi Állatvédelmi Szervezet (World Society for the Protection of Animals, WSPA) jelentéséből kitűnik, hogy a veszélyeztetett fajokat védő nemzetközi törvények nem képesek visszaszorítani a medve-szervekkel való, sok millió dollár értékű törvénytelen kereskedelmet, amely nagymértékben veszélyezteti ezen állatok fennmaradását.

A medvéből készített termékekre nagy a kereslet a tradicionális kínai gyógyászat egyes felhasználói körében, mivel általános csodagyógyszernek tartják.

A medveepe-üzlet (The Bear Bile Business) című nemrég nyilvánosságra hozott jelentés a WSPA tagszervezetei által nyolc országban (USA, Kanada, Japán, Malájzia, Indonézia, Szingapúr és Tajvan) három éven át végzett kutatások eredményeit összegzi. A szervezet több száz bolt és cég tevékenységét vizsgálta meg.

Forrás: greenfo
A medveepéből készült gyógysze- rekre nagy a kereslet Ázsiában

Japánban, Malájziában, Szingapúrban és az USA-ban a felkeresett helyszínek 70%-nál árultak medvéből készített termékeket, de a többi országban is magas volt ez az arány (Kanada: 68%, Indonézia: 62%, Ausztrália: 49%, Tajvan: 30%). Az illegális kereskedelemben olyan további országok vesznek részt, mint a Fülöp-szigetek, Korea, Hond Kong, Oroszország, India, Pakisztán és Vietnam.

Az illegális kereskedelem középpontjában Kína hírhedt medvefarmjai állnak. Az ország több, mint 200 farmján mintegy 7000 medvét tartanak, s nyílt sebeken keresztül "fejik" őket az epéjükért. A kegyetlen módszer nagy kínokat okoz az állatoknak, némelyikük a mancsát harapdálja fájdalmában. A szerencsétlen állatok irgalmatlan kegyetlenséget és embertelen körülményeket kénytelenek elviselni; kis fémketrecekben tartják őket, melyekben gyakran még felegyenesedni se tudnak.

Forrás: greenfo
A medvék epéjét nyílt seben keresztül csapolják évekig

A farmok a vadon élő populációk megfogyatkozásához is hozzájárulhatnak, mivel valószínűleg a vadonból szerzik be a farmon lassú halállal kimúló medvékaz utánpótlását. A farmokon az állatok átlagos élettartama tíz év, ami csupán harmada a vadon élőkének. A WSPA becslése szerint csupán Japánban évente 200 kg. medveepét fogyasztanak évente, ami akár több ezer vad medve halálát is jelentheti.

A medveepével való kereskedés magas profitot termel, hiszen a medvefarmoktól grammonként 0,24 dollárért vásárolt epét 15-20 dollárért lehet értékesíteni a nemzetközi piacon. Óvatos becslések szerint Kína évente több, mint 100 millió dollár értékben termel medveepét.

Ez a kereskedelem nem más, mint az "Egyezmény a veszélyeztetett fajokkal való nemzetközi kereskedelemről" (Convention on International Trade in Endangered Species, CITES) sújos megszegése. A WSPA delegációja várhatóen lobbizni fog a november 3-tól 10-ig tartó Sanziagó-i (Chile) CITES konferencián annak érdekében, hogy sürgősen történjenek lépések az ügyben: biztosítsanak nagyobb védelmet az összes medvefaj számára, illetve tegyék hatékonyabbá és szigorúbbá a nemzetközi kereskedelem szabályozását.