Megtalálták a Loch Ness-i szörny hasonmását

Angol kutatók szerint nem lehetetlen, hogy a Loch Ness-i szörnyhöz hasonló állat élt az észak-angol partok közelében...132 millió évvel ezelőtt.

1977

"What Was the New Zealand Monster?" (Mi volt az új-zélandi szörny?) címmel jelent meg 1977-ben egy szenzációs, bár máig nem bizonyított hír az Oceans folyóiratban, amely arról számolt be, hogy egy japán halászhajó semmihez sem hasonlítható állattetemet fogott ki Új-Zéland partjainál.

A plesiosaurusok
Teknőcökhöz módjára úsztak az állóvizekben, és valószínűleg szintén a teknősökhöz hasonlóan tojásaikat a parti homokba rejtették. A kréta-időszak végén a dinoszauruszokkal együtt tűntek el.

A furcsa teremtményről fényképeket készítettek, majd a foszladozó tetemet végül visszadobták a tengerbe, annak reményében, hogy a fotók alapján a tudósok hamar kiderítik, mi is akadt a horgukra. A szakemberek a képeket nézve azonban zavarba jöttek, mert a 10 méter hosszú, 2 tonnás, hosszú nyakú teremtmény semmilyen állathoz nem hasonlított - azaz mégis, de az több, mint 100 millió évvel ezelőtt kihalt.

58 japán, dél-koreai és orosz hajót küldtek a tetem felkutatására, de végül nem jártak sikerrel. Maradtak a fotók, és a szakemberek véleménye: az állat Plesiosaurus volt. És ekkor fogalmazódott meg a gyanú, hogy ha valóban létezik a loch ness-i szörny, akkor nem kizárt, hogy az is Plesiosaurus.

2002

Forrás: University of California, BerkeleyPlesiosaurus maradványokra bukkantak Észak-Anglia partjainál - jelentette az Independent c. napilap. Egyesek 90, mások 200 millió évesek. Ám kettő közötti több mint százmillió éves időszakból nem került elő hasonló élőlény, ami akár azt is jelentheti, hogy a fiatalabb tengeri sárkány egy új fajhoz tartozik.

Mark Evans, a Leicesteri Múzeum geológiai kurátora "világelsőként" jellemezte a felfedezést: "Újabb fehér folt tűnt el a tudomány térképéről. A felfedezés olyan korba nyújt betekintést, amelynek őshüllő-evolúciójáról eddig alig egy-két jel árulkodott" - nyilatkozta.

A világ egyik legjelentősebb geológiai partvonalán talált Plesiosaurus-maradványok korában mutatkozó jó 100 millió éves különbség meghökkentette a kutatókat, mivel úgy vélték, a közép- és késő júra-időszakban az óceánok telis-tele voltak az ún. "gyémántalak-uszonyú" őshüllőkkel.

A csontvázat a tudósok egy másfél tonnás agyagtömbbel együtt emelték ki a talajból, és a Scarborough közelében fekvő Filey 15 méteres szikláin eresztették le kötelek segítségével. A paleontológusok reményei szerint egy éven belül sikerülhet elemezni, osztályozni, és összeállítani a csontokat.

Will Watts, a scarborough-i Dinoszaurusz-part projekt vezetője szerint - bár nem hisz a Loch Ness-i szörny létezésében - az új Plesiosaurus faj pontosan úgy néz ki, mint ahogy Nessie-t eddig elképzeltük.

"Ha a fejét a vízből kiemelve úszott, pont olyan látványt nyújthatott, mint az elhíresült, azóta hamisítványnak bizonyult Loch Ness-i szörny-fénykép."