A világon a legtöbb villámcsapás és ebből fakadó kár a trópusi Brazíliát sújtja.

A dél-amerikai országot évente nem kevesebb, mint 70 millió villámcsapás éri, ami minden egyes lakó esetében évi két-három elektromos kisülést jelent - mondja Osmar Pinto, a Brazil Űrtudományi Intézet légköri elektromosságot kutató csoportjának vezetője. A csoport Pinto közreműködésével műholdas adatok felhasználásával térképezte föl a villámcsapások előfordulását.

"Ez az évi 70 milliós adat kétszerese az Egyesült Államokban tapasztalt gyakoriságnak, jóllehet a két ország alapterülete közel azonos" - nyilatkozta Pinto.

Brazília a Föld legnagyobb trópusi övezeti országa, és mint ismeretes, a villámcsapások a trópusokon a leggyakoribbak.

A legnagyobb latin-amerikai országban évente átlagosan százan lelik halálukat a villámcsapások következtében, s ezzel a világon a villámcsapás okozta balesetben életüket vesztők mintegy 10%-át a brazil áldozatok teszik ki.

A halálos áldozatok mellett a mostoha időjárási jelenség Brazíliának komoly gazdasági veszteségeket is okoz: évente 200 millió USA dollárnyi kár keletkezik az elektromos és telekommunikációs vezetékekben, vállalati épületekben és magántulajdonokban. Pinto beszámolója szerint a Brazíliában igen gyakori áramszünetek 70%-át szintén villámcsapások okozzák.

A villámcsapásoktól leginkább veszélyeztetett vidékek műholdas feltérképezése segíthet abban, hogy az ott található épületeket, berendezéseket ellássák a kellő védelemmel.