Ami kényszerít, hogy sikeresek legyünk

A legnagyobb, teremtő erejű gondolkodók, mint Darwin és Gandhi rendre kistestvérként kezdték pályájukat. De Martin Luther King, Florence Nightingale és Thomas Jefferson sem voltak elsőszülöttek.

Darwin kiválasztódik

Forrás: MTIAz ember talán a Föld legversengőbb teremtménye. Nem túlzás azt állítani, hogy éppen  a versengés ösztöne segítette helytállni és fönnmaradnia e veszélyes bolygón.

A kutatók úgy vélik, hogy a versenyszellem ezért már igen korán fejlődik ki, és leginkább azokban a gyermekekben, akik úgy érzik: kétszeres teljesítményt kell nyújtaniuk ahhoz, hogy szüleik szemében lekörözzék érettebb testvéreiket.

Egy 120 000 személyre kiterjedő vizsgálat végkövetkeztetése szerint az öcsök és húgok jellemében szilárdul meg a leginkább a versengés ösztöne, ami a legtöbbször egy egész életre velük is marad.

Egyes kutatók érvelése szerint erre legjobb példa Charles Darwin, akinek épp családi helyzete -többek között a másodszülöttségből fakadó versenyhelyzet - alapozta meg azokat a kreatív készségeket, amelyek aztán hosszú távon átrendezték az emberről alkotott elképzeléseinket.

Már a születés előtt

Forrás: ORIGOA versengés, a külvilággal dacolás annyira mélyen belénk táplált emberi tulajdonság, hogy nem egyszer már az anyaméhben is jelentkezik.

A terhesség végső szakaszában, mikor szervezete már felkészült a szülésre, az anya testében csökken a vérnyomás, s egyúttal csökken a magzat szervezetébe jutó tápanyagmennyiség is.

A magzat azonban még tovább fejlődne a biztonságos anyaméhben, és képes arra, hogy felemelje anyja testében a vérnyomást, és a maga számára biztosítsa a szükséges tápanyagogokat. Egyes esetekben ez a jelenség olyan heves mértékben jelentkezik, hogy az anya élete is veszélybe kerülhet.

Sűrű szemöldök, erős áll

Félelem a kudarctól
A bukástól való rettegés azonban talán még a versengés ösztönénél is hatalmasabb erő. Nick Leeson, a hírhedtté vált kereskedő egy ballépés-sorozat nyomán 800 millió font veszteséget könyvelhetett el magának, illetve az így csődbe juttatott angol Bearings Bank-nak: "Ahogy növekedett a veszteség, úgy vállaltam egyre nagyobb és nagyobb kockázatot, lassan teljesen kicsúszott a kezeim közül az irányítás - már nem a racionalitás vezérelt

A mindennapi életben is folyamatosan felmérjük, hogy környezetünk tagjai mennyire versengők, mennyire "nyomulósak". Olykor ezeket a véleményeket nem is a viselkedésre, hanem pusztán a külső megjelenésre alapozzuk: a határozott szemöldök, a karakteres áll sokakat képes meggyőzni arról, hogy erős ellenféllel állnak szemben.

Egy 1950-es, a rangos a Westpoint Katonai Akadémián amerikai tisztnövendékekkel végzett vizsgálat szerint a legtöbb magas rangot elérő tiszt rendelkezett ezekkel a jegyekkel.

Persze a domináns arcjelleget meghatározó vonásokat hiba lenne pusztán a véletlen művének tekintenünk: mára köztudott, hogy mind a határozott szemöldök, mind az erőteljes áll a magas tesztoszteronszint (férfihormon) csalhatatlan jele.

Robert Winston professzor szerint "a domináns arcok a fizikai készenlét ősi jelének tekinthetjük, amit agyunk a másodperc töredéke alatt értelmez. Egy arc egy pillanat alatt hatást gyakorol ránk."