A Titanic utolsó ismeretlen halottja

Kilencven évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az elsüllyedt hajóóriás utolsó ismeretlen áldozatát azonosítsák.

Forrás: L.S. Univ.A történelem kevés pillanata vált oly legendássá, mint a Titanic 1912. április 14- én bekövetkezett tragédiája. A gőzős 1912. április 10-én futott ki a southamptoni kikötőből New York felé, és négy nappal később, éjjel 11:40 körül Új-Skócia közelében bekövetkezett a tragédia: a hajó egy jéghegynek ütközött.

A szerencsétlenséget fokozta, hogy a közeli Californian nem vette a leadott vészjeleket, a brit Carpathia viszont még túl messze járt.

A kanadai Mackay-Bennett mentőhajó legénysége a tragédiát követően a holttestek között egy szőke kisfiú testét emelte ki a jeges vízből, akit beazonosítatlanul 120 más áldozat mellett a kanadai Halifaxban temettek el. A fiúcska sírkövén 90 éven át ez "Ismeretlen Gyermek" felirat volt olvasható.

A DNS-vizsgálatok azonban most lehetővé tették, hogy kiderüljön, a tejszőke fiúcska nem más, mint a tragédia idején tizenhárom hónapos Eino Viljami Panula, aki négy fivérével és édesanyjával együtt veszett a habokba.

"Az 'Ismeretlen Gyermek' nem ismeretlen többé, és immár visszatérhet az övéihez" - nyilatkozta Ryan Parr (Lakehead University, Kanada), a Titanic-kutatásokban résztvevő több mint 50 szakember vezetője.

Forrás: NASA
A Titanic-katasztrófa helye

A kis Eino ma Helsinkiben élő rokonai a hír hallatára azonnal Halifaxba utaztak. A 68 éves Magda Schleifer az újságíróknak elmondta, tudott róla, hogy 1912-ben nagyanyja nővére, öt fiával a tragédiában vesztette életét. Az asszony Pennsylvaniában dolgozó férje után indult Amerikába, ám a család nem érkezett meg. A rokonok 90 év után nem tervezik a kisfiú exhumálását, a bizonyosság azonban nagy megnyugvást jelent a családnak.

A Titanic 1912-es katasztrófájakor az 1348 utasból 815-en, a 860 tagú személyzetből 688-an vesztették életüket.