HIV-gyorsteszt: eredmény 20 perc alatt

Egy új teszt fél órán belül információkkal szolgál az AIDS-et okozó vírus jelenlétéről.

Az OraSure Technologies által kifejlesztett, eddig rekordgyorsaságú eljárás alkalmazását a napokban engedélyezte az USA Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA). A teszt előzetes információkat nyújt, s bár igen megbízható, a végleges diagnózishoz megerősítő teszteket kell végezni, ahogyan az eddigi gyakorlatban is.

Az OraQuick nevű gyorsteszt a HIV-1 vírus kimutatására alkalmas. A vírus ellen termelődött antitesteket mintegy 20 perc alatt képes érzékelni a vérben. Ez az első ilyen jellegű teszt, amely kereskedelmi forgalomba kerülhet az FDA engedélyével. Az engedély igen meggyőző klinikai tapasztalatokon alapul: a teszt érzékenysége 96,6%-os, pontossága pedig 100%-os volt.

A HIV-tesztek természetesen nem jelentenek megoldást a 2001-ben már 3 millió áldozatot szedő világjárvány kezelésére - a fő hangsúlyt továbbra is a megelőzésre kell helyezni, felvilágosítással és megbízható vakcinák kifejlesztésével. A legújabb adatok szerint 40 millió ember fertőzött a HIV-vírussal, de cselekvés hiányában ez a szám egy évtizeden belül 100 millióra nőhet.

Bánhegyi Dénes professzor, a Szent László Kórház főorvosa az [origo]-nak elmondta: a HIV-gyorstesztek ún. 3. generációja már igen megbízható eredményeket produkál, ám ezek használata világszerte igen korlátozott (az Egyesült Államokban például katasztrófa-helyzetekre készített forgatókönyvekben szerepelnek). Hazánkban az orvosi gyakorlatban kizárólag szaruhártya-átültetéseknél használnak gyorstesztet, ahol az eljárás nem enged meg több napos vizsgálatokat. Fizetség (kb. 10 000 Ft) ellenében azonban bárki kérhet gyorstesztet, amelynek eredménye 1-2 órán belül elkészül.

Az OraQuick engedélyezésének bejelentése után a cég részvényeinek árfolyama 66 centről 6,44 USD-re emelkedett a Nasdaq-on.