Tűre nincs szükség, semmi fájdalom, csak néhány mély lélegzetet kell venni: ebből állhat maholnap a cukorbetegek kezelése.

A diabéteszben szenvedők a jövőben (injekció helyett) belélegezhetik az inzulint, állította Michael Scherbaum, a Düsseldorf székhelyű Német Diabetes Kutatóintézet igazgatója egy sajtóértekezleten, amelyet a cukorbetegek november 14-i világnapjára való előkészületek keretében tartottak.

Az inzulin-spray, amelyet ez idő szerint vezető gyógyszergyárak tesztelnek, alapvetően megváltoztathatja majd a cukorbetegek eddigi kezelését.

Egy kis időnek azért még el kell telnie addig, amíg a cukorbetegek lemondhatnak az inzulin-injekciókról. Marksu Leyck Dieken, egy dán konszern mainzi leányvállalatának igazgatója úgy nyilatokozott, arra törekednek, hogy az új gyógyítási módszert, az inzulin belélegzését négy éven belül bevezessék a piacra.

Hogy miért vesz ennyi idő igénybe az új módszer kifejlesztése? A központi probléma az, hogy az inzulint a megfelelő formában juttassák a tüdőbe. Az inzulin molekulákat tartalmazó szemcséknek megfelelő nagyságúaknak és kellően stabilnak kell lenniük. Hasonlóképpen nehéz volt megalkotni a megfelelő belélegző apparátust is.

Leyck Dieken rámutatott, hogy az inzulinnak el kell jutnia a léghólyagocskákig. Egy kis méretű komputer gondoskodik róla, hogy a szervezetbe csak a szükséges mennyiség juthasson be.

A jelenleg folyó klinikai vizsgálatok középpontjában az a kérdés áll, hogy miként reagál majd a tüdő az inzulinra huzamosabb idő után - hívta fel a figyelmet Bernd Kuglin, az új módszert tesztelő intézet vezetője.

A kutatók azt is meg akarják tudni, hogy miként módosul dohányzás, megfázás vagy krónikus tüdőbaj esetén az inhalált inzulin felvétele.

Az inhalálással a szervezetbe juttatott inzulinból tízszeres mennyiségre van szükség - mutatott rá Scherbaum. A hormon nagy része ugyanis nem jut el a vérbe, hanem megreked a tüdőben. Tartani lehet azonban attól, hogy ott az inzulin daganat kialakulásához vezethet.

Az, hogy a módszer engedélyezés után az inzulin inhalálása széles körben terjed-e majd, további tényezőktől is függ. Ezek közé tartozik, hogy a szükségessé váló nagyobb adag következtében ez a módszer költségesebb eljárás lesz.

Az inhalálás ugyan kényelmessé teheti a kezelést, de teljesen fájdalommentessé nem. A páciensek ugyanis nem kerülhetik el, hogy vércukor-szintjük mérése végett meg ne szúrják az ujjukat.