Ásatási jogot kapott Egyiptomban a Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetem; a feltárásra váró terület a Nílus Deltájában és a Királyok völgye közelében található.

Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetem tizenkét munkatársa - köztük hallgatók és tanárok - Vanek Zsuzsanna egyiptológus régész vezetésével október 22-től november 5-ig tartózkodtak Egyiptomban, nyilatkozta az MTI-nek Pécsi Ágnes egyiptológus.

Forrás: Univ. of MichiganExpedíciójuk során Zahi Hawass, az Egyiptomi Régészeti Hivatal vezetője ásatási területeket ajánlott fel a Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetemnek. Pécsi Ágnes ismertetése szerint az egyik terület a Nílus Deltájában található, az úgynevezett Kom Truga (Truga dombja) nevű lelőhelyen.

Mint elmondta, a szakirodalom alapján a pharaonida korhoz tartozó, az ó-, közép- és az újbirodalom idejéből származó leletanyag előkerülése várható a területen, ásatást ezen a részen még nem végeztek.

A másik rendelkezésre bocsátott lelőhely Felső-Egyiptomban található, a Királyok Völgyébe vezető út közelében. Itt az úgynevezett TT 344-es számú sír feltárásának jogát kapták meg a magyar régészek, amely nem ismeretlen a tudományos szakma előtt: tulajdonosát PI AY-nak hívták, aki a Ramesszidák korában élt, s I. Amenhotep fáraó csordáinak felügyelő-írnoka volt.

Mint hozzátette: mihelyt a feltárásra szükséges összeget sikerül összegyűjteniük, megkezdik a munkálatokat.      

A Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetem elnevezésű tudós műhelyt két éve Vanek Zsuzsanna, Csicsmann László és Pécsi Ágnes hozta létre azzal a céllal, hogy a neves orientalista kutató nyomdokain haladva a keletkutatással kapcsolatos tudományokat összefogó központ jöjjön létre a fővárosban. A szabadegyetem a Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakközépiskolában működik; ott, ahol az iskola jogelődjében az 1800-as évek végén Vámbéry Ármin keleti nyelveket oktatott.

A foglalkozásokon az ókori Egyiptom régészetével, történetével, hieroglif szövegolvasással, iszlám stúdiomokkal és az arab nyelvvel foglalkoznak a hallgatók egyiptológusok és képzett oktatók vezetésével.