Neumann János, a XX. század egyik legnagyobb matematikusa, az első digitális számítógép megalkotója születésének 100. évfordulójáról egy éven át tartó eseménysorozattal emlékezik meg a Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT); a centenáriumi évet november 13-án, szerdán, sajtótájékoztató keretében nyitották meg a budapesti Magyar Kultúra Házában.

Forrás: NJSZTA rendezvények célja a világhírű magyar tudós több tudományágat érintő munkásságának bemutatása, informatikai ismeretek terjesztése, s ezzel az információs társadalom kihívásaira való felkészülés segítése - fejtette ki Bakonyi Péter, az NJSZT elnöke.

A centenáriumi év pillérei: nemzetközi, országos, illetve regionális rendezvények, diákversenyek, könyvek és kiadványok, centenáriumi honlap, továbbá képzőművészeti kiállítások - tájékoztatott Alföldi István, a tudományos egyesület elnöke.

Az Információs Társadalom Modellek című, idén decemberben induló konferenciasorozat az információs társadalom kiépítésében kiemelkedően sikeres országokkal, várhatóan Finnországgal, Malajziával és az Egyesült Államokkal ismertet meg.

A világháló társadalmasítását, az internetes kultúra terjesztését tűzi célul a 2003 márciusában, illetve májusában megrendezendő Internet Fiesta és a World Wide Web Világkonferencia, míg az "EFITA 2003" jövő júliusban Debrecenben a mezőgazdaság informatizálási lehetőségeiről szól.

A centenáriumi évet a VIII. Neumann Kongresszus zárja 2003 októberében a Magyar Tudományos Akadémián.

Neumann János munkássága jegyében zajlanak a jövő évi országos tanulmányi versenyek, a Nemes Tihamér Országos Számítástechnikai Tanulmányi Verseny, az Országos Logo-verseny és a Garai Diák-programtermék Verseny.

Az NJSZT úgymond a civil társadalmat kívánja megszólítani két további kezdeményezésével, a Kihívás 2003, Ismerd meg az Európai Unió országait az interneten keresztül! című háromfordulós országos vetélkedővel, amelyet 2003 januárja és júniusa között 10-14 éves diákok számára rendeznek, illetve az IT-hétpróba elnevezésű hét plusz egyfordulós országos internetes versennyel.

Forrás: umd. edu
Neumann a Fasori Evangélikus Gimnázium tablóján (2. oszlop 2. kép)

A Természet Világa folyóirat Neumann Jánossal foglalkozó külön száma az NJSZT 2003 őszi kongresszusára jelenik meg; a kongresszus előadásait CD-n és nyomtatott formában is közreadják.

A jövő évi kongresszusra a Magyar Nemzeti Bank 5000 forint névértékű ezüst Neumann-emlékérmet bocsát ki.

A tervek szerint a Természettudományi Múzeummal együttműködve 2003 márciusában Neumann-emlékkiállítás nyílik, amely október végéig lesz megtekinthető.

A centenáriumi rendezvénysorozat fővédnöke Mádl Ferenc köztársasági elnök, védnökei a magyar tudományos élet kiemelkedő személyiségei, fő támogatója a KFKI Csoport informatikai vállalkozás.

Az 1957-ben Washingtonban elhunyt tudós földi maradványai az amerikai Princetonban nyugszanak, hazahozataluk kérdése nem merült fel. Az 1903-ban született Neumann Jánosnak - akinek a játékelmélet és számos matematikai és közgazdasági alapvetés is a nevéhez fűződik - Dwight D. Eisenhower, az Egyesült Államok elnöke 1956-ban az egyik legrangosabb amerikai kitüntetést, a Szabadság Érmet adományozta.