A PowderJect nevű brit biotechnológiai cég a jövő évben tervezi egy újonnan kifejlesztett, DNS-alapú HIV-vakcina embereken történő kipróbálását.

A cég képviselői a Reutersnek elmondták, hogy a majmokon végzett kísérletek igen biztatóak: a vakcina hatására a vérben jellemző vírusszám jelentősen csökkent.

A hagyományos vakcinákkal ellentétben a DNS-alapú vakcinák nem legyengített vagy elölt kórokozót, hanem a vírus genetikai anyagának egy részét, illetve ez esetben annak speciális másolatát tartalmazzák (minthogy a HIV egy RNS-vírus). A szervezetbe került DNS-szakaszokról fehérjék készülnek, s az immunválasz ezek ellen lép fel.

A PowderJect vakcináinak különlegessége egyébként, hogy a hatóanyag szervezetbe juttatásához nem tűt használnak, hanem egy speciális eszközt, amely a bőrön keresztül, szuperszonikus sebességgel lövi be a vakcina por alakú tartalmát. A vakcinák DNS-tartalmát a bőr felső részében lévő immunsejtek (makrofágok és dendritikus sejtek) veszik fel, s legyártják, majd bemutatják a fehérjéket más immunsejteknek (T-sejtek). A tűmentes módszert szintén jövőre szeretnék tesztelni embereken is, először egy influenzavakcinával.