Egy szentpétervári könyvtárból eltűnt Isaac Newton Principia című művének ritka példánya, a könyv első kiadásából.

Forrás: University of Sydney LibraryA "Philosophiae Naturalis Principia Mathematica" című munka 1687-ben látott napvilágot, és minden idők egyik legnagyobb hatású könyveként tartják számon. Newton e művében vetette papírra a mechanika három alaptörvényét, és itt írta le először a gravitáció törvényét.

A szentpétervári Nemzeti Könyvtár olvasóterméből november 6-án tűnt el az értékes mű. Az orosz hatóságok jelenleg is nyomoznak a tettesek után. A múzeum munkatársai nem tudják, "alkalom szülte-e a tolvajt" vagy a bűnözők esetleg előre kitervelt módon, megrendelésre dolgoztak.

Nem férhet hozzá kétség: a Principia minden idők egyik legjelentősebb könyve. Newton felismerései alapozták meg az elmúlt századok tudományos fejlődését. Az első, 1687-es kiadás mindössze 250 nyomtatott példányban látott napvilágot. A szerző életében további két kiadást ért meg.

A 250 eredeti kópiából becslések szerint mintegy 200 maradhatott fenn - jó egyharmaduk különböző amerikai könyvtárakban található.

A Newton életében kiadott művek piaci értéke ugrásszerűen megnőtt az elmúlt évtizedben. A Principia egyetlen példányáért akár 200 ezer fontot is megadnak a kereskedők.

Az elmúlt években tapasztalható lopássorozat számos európai könyvtár és múzeum tudományos gyűjteményét rövidítette meg. A szakértők nem tartják kizártnak, hogy a bűntények mögött az értékes művek feketepiacának növekedése áll.