Napi egy pohár ital is fokozhatja az emlődaganatok kialakulásának veszélyét.

Forrás: EPANapi egy pohár alkohol hét százalékkal növeli a mellrák kialakulásának kockázatát, míg a dohányzás a korábban gondoltnál kisebb szerepet játszik az emlődaganatok kialakulásában - állítják angol kutatók.

53 különböző, együttesen 150 000 nőre kiterjedő vizsgálat eredményeit összegezték a Brit Rákkutató Központ oxfordi epidemiológusai. Következtetéseik így máig a legnagyobb hasonló jellegű kutatás konklúziójának tekinthetők.

"Nyugodtan elmondhatjuk, hogy ez a végső válasz, amit a dohányzásnak és az alkoholfogyasztásnak a mellrák kialakulásában betöltött szerepével kapcsolatban kaphatunk" - fogalmaz Valerie Beral, a kutatóközpont munkatársa.

A hét százalékos kockázatnövekedés már a naponta elfogyasztott egy pohár borra vagy a valamivel kevesebb mint fél liter sörre is vonatkozik.

A mellrák minden nyolcadik nő életét megkeseríti. A kutatók becslései szerint világszerte a mellrákos megbetegedések kb. 4 százaléka vezethető vissza az alkohol hatására. Az alkoholhoz kapcsolódó rizikó a vizsgálat eredményei szerint független a kortól, a gyermekek számától, illetve attól, hogy a családban milyen előtörténete volt a mellráknak.

Összekuszált hatások

A dohányzás, illetve az alkoholfogyasztás szerepét a kutatók csak nagy nehézségek árán tudták elkülöníteni, mivel a sok alkoholt fogyasztó nők általában többet is dohányoznak, és fordítva. A vizsgálatban részt vevők nagy száma azonban lehetővé tette a két tényező elkülönítését.

Paul Nurse, a Brit Rákkutató Központ vezetője szerint "a hasonló kiterjedt kutatások rendkívül fontosak a rák összetett okainak pontos megismerése szempontjából. Az eredmények persze nem változtatnak azon, hogy mindenkit továbbra is igyekezzünk lebeszélni a dohányzásról, hiszen annak káros következményeit más kutatásokból már jól ismerhetjük".

"Úgy tűnik, a mai nők alkohol iránti hozzáállása változóban van, és nem feltétlenül az orvosilag kívánatos irányba. Mindennek negatív egészségügyi következményei máris érezhetők. Éppen ezért nagyon fontos, hogy - különösen a fiatalokhoz - eljuttassuk az üzenetet: az alkohol rendkívüli módon károsítja a szervezetet" - állítja Nurse.

A mérsékelt alkoholfogyasztás bizonyos szintű védelmet jelent egyes ártalmakkal, pl. szívbetegségekkel szemben. Ezek az előnyök azonban a kutatók szerint főleg idősebb korban jelentkeznek.

"Hatvan éves angol nők számára a mellrák gyakoribb halálok, mint a különböző szívbetegségek. 65 éves kor körül azonban, amikor a szívbetegségek szerepe a mellrákkal szemben súlyosbodik, a mérsékelt alkoholfogyasztás előnyei érzékelhetővé válnak - állítja Gillian Reeves, a Brit Rákkutató Központ epidemiológusa."

Persze a legújabb kutatás is hagyott nyitott kérdéseket. Az adatok például nem minden esetben árulták el, hogy a vizsgált nők korábban mennyi ideig voltak rendszeres alkoholfogyasztók, s a kutatók nem tudták megállapítani, pontosan milyen kockázatokkal kell szembenézniük azoknak, akik felhagytak az alkoholfogyasztás korábban rendszeres szokásával.