Az aqua-parkok keresett látványosságának kereskedelme tilos, döntöttek CITES Santiagóban jelenleg is zajló konferenciáján.

Forrás: mora.uEgy korábbi döntéssel ellentétesen az "Egyezmény a vadállat- és növényvilág veszélyeztetett fajainak nemzetközi kereskedelméről" (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, CITES) 12. konferenciáján az Egyesült Nemzetek Szervezetének küldöttei Grúzia javaslatára úgy határoztak, hogy nullára csökkentik a Fekete-tengerben élő palackorrú delfinek (Tursiops truncatus) éves kereskedelmi kvótáját.

"Ez a döntés óriási lépés a fekete-tengeri delfinek fennmaradása érdekében" - nyilatkozta Nike Entrup, a Bálna- és Delfinvédő Társaság (Whale and Dolphin Conservation Society) munkatársa.

A környezetvédők arra hívják fel a figyelmet, hogy a fekete-tengeri delfinekkel való kereskedelem - s ebben Oroszország jár az élen - veszélybe sodorta a faj fennmaradását. A helyzetet tovább rontja a delfinfaj lassú szaporodási üteme, valamint a tengervíz szennyezettsége.

Forrás: mora.u.Grúzia, a Fekete-tengerrel szomszédos hat ország egyike, a CITES-gyűlésen már a múlt héten indítványozta, hogy azonnali hatállyal tiltsák be a delfinkereskedelmet, ám javaslatát akkor leszavazták. A kaukázusi ország újrafogalmazott javaslatában a faj védelmére éves kereskedelmi maximumot kért, s ez a maximum a nulla.

Oroszország, a fekete-tengeri delfinek első számú exportőre hevesen ellenzi az állat védelmét, mondván, a kereskedelem nem jelent valódi veszélyt a fajra nézve, amit egy 1979-es szabályozás véleménye szerint már amúgy is kellő mértékben véd.

A palackorrú delfinek intelligenciájuk és jó tanulási képességeik miatt a vízicirkuszok keresett attrakciói . A szórakoztatóipar mellett - különösen az utóbbi években - egyre több terápiás program is hasznát veszi a delfinek különös képességeinek.

1990 és 2001 között mintegy 120 élő fekete-tengeri palackorrú delfint értékesítettek a nemzetközi piacon, példányonként közel 20 ezer USA dollárért.