Alig egy hete még az öt foknak is örültünk, az Északi-középhegységet összefüggő hóréteg borította. Egy hét alatt mitől változott ekkorát a világ?

November nyolcadikán, pénteken 4-8 fok között alakult hazánkban a nappali csúcshőmérséklet. A következő napokban 12 óránként váltakozó meleg-hidegfront párok vonultak végig térségünkön, miközben egyre inkább a meleg levegő dominált. A hétfői erősebb melegfrontot követő gyenge hidegfront arra volt jó, hogy a felkavarja a légkört. Így kedden a napsütést csak néhol zavarta köd. Ezen a napon már 8-16 fokig emelkedett a hőmérséklet. Mindeközben egy átmeneti anticiklon helyezkedett fölénk.

Az igazi változás azonban Nyugat-Európában kezdődött. Középpontjával a Brit-szigetektől nyugatra egy hatalmas kiterjedésű ciklon épült fel. Ennek keleti oldalán erőteljes déli áramlás indult meg egyelőre a kontinens nyugati felén. A nagytérségű nyomási képződmények Európa körül olyan hihetetlenül stabil helyzetet teremtettek az említett ciklon számára, hogy az csupán igen lassan haladt kelet felé. Így a délies áramlás régiója áttevődött térségünkre, majd tőlünk keletre. November közepén már rövidek a nappalok. A gyengébb napsütés önmagában kevés a magasban érkező meleg talaj közeli érvényesüléséhez. A magas hőmérsékletekhez szükséges feltétel az erős, átkeverő szél. A mostani szituáció mindkét követelménynek tökéletesen megfelelt.

A meleg levegő első hulláma a magasban szerdán érkezett, de felsiklott az előtte lévő hideg légpárnára. Hatására sokfelé esett az eső, nem volt határozott melegedés. Csütörtökön már olyan erős volt az áramlás, hogy a hideg légpárnát mindenütt felszakította, a hőmérséklet pedig meg sem állt országosan 14-20 fokig.

És elérkezett a péntek. Pontosan 2 éve ezen a napon a Duna déli szaka mellett 23 fokot is mértek, a nagyvárosokban azonban nem dőltek rekordok. 2002. november 15-én azonban a fátyolfelhős égen áttörő napsütésben, és az erős, néhol viharos déli szélben a Dunántúl szinte összes nagyvárosában új rekordok születtek. A 22-24 fokos csúcshőmérséklet az 1940-es extrém 20-22 fokos értékeket is túlszárnyalta. Szombaton várhatóan megismétlődik a pénteki idő, de már keleten is számíthatunk 20 fok feletti hőmérsékletekre. Talán újabb rekordok dőlnek.

Egy ciklon élettartalma általában 3-5 nap, az ilyen óriásinak azonban 6-7 nap. Így kiszámolható: vasárnap már leépülőben lesz a rendszer. Nálunk is megszűnik a rekordmeleg, sőt már az eső is megérkezik.