Az idén Marx György akadémikus, Kossuth-díjas fizikus részesült Az Év Tudósa díjban, az Enciklopédia-díjat pedig Simon Tamás, az [origo] munkatársa vehette át. A Tudományos Újságírók Klubja elismeréseit csütörtökön adták át a Magyar Tudományos Akadémia székházában rendezett ünnepségen.

Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke köszöntőjében elmondta: korunk egyik jellemzője, hogy nemcsak a tudomány, hanem a gazdaság is rohamosan fejlődik, a társadalom egyre nehezebben érti meg, mi is történik körülötte. Ezért jelentős a Tudományos Újságírók Klubjának törekvése, amellyel a tudományos szakma kiemelkedő tudósait bírja megszólalásra, s díjaival ismeri el a tudományt közérthető módon népszerűsítő munkásságukat.
 
Forrás: MTIAz elismerések átadásakor Palugyai István, a Tudományos Újságírók Klubjának elnöke elmondta: a 75. születésnapját az idén ünneplő Marx György mindig szívesen állt a tudományos újságírók rendelkezésére, nagy kedvvel vett részt rádiós és televíziós ismeretterjesztő műsorokban, s maga is élvezetes esszék szerzője,  amelyekben a rá jellemző nyitottsággal mindig a tudás és a tudomány fontosságát hangsúlyozta.

Az akadémikus 60-as, 70-es években született írásai, például az Új Írásban közölt Gyorsuló idő című írásának címe nem véletlenül vált szlogenné a korszerű pedagógiában. Marx György tanítványainak egész sora dolgozik magyar és külföldi kutatóintézetekben, közülük az Egyesült Államokban oktató-kutató Szalai S. Sándorral együtt írt tanulmányai, cikkei megelőzték, illetve megalapozták a mai kozmológiát és részecskefizikát egyesítő irányzatot - tette hozzá Palugyai.

Tudományos bestsellere, a Marslakók érkezése az angol és a magyar nyelvű kiadás után japánul is óriási siker lett. A 75 éves Marx György 2002-ben egyebek között a Wigner Jenő év méltó megünneplésén fáradozik.
 
Az Enciklopédia-díjjal kitüntetett Simon Tamást, az [origo] Tudomány-rovatának vezető szerkesztőjét méltatva Palugyai elmondta: a tudományos újságírás legfiatalabb ágában, az online újságírásban dolgozó Simon Tamás a nagy sikerrel és óriási érdeklődéssel övezett Mindentudás Egyeteme program internetes megjelenésében is szerepet vállal.

Nevéhez fűződik a Csillagászat, valamint a Természetföldrajz című tankönyv, amelyet középiskolások számára írt, még az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanáraként. Simon Tamás az elektronikus újságírás mellett nem maradt hűtlen diákjaihoz sem: diákjai 23 európai ország 80 csapata közül bizonyultak a legjobbnak a 2001-ben megrendezett asztrobiológiai Európa-bajnokságon. 
 
Az Év Tudósa Díjat elsőként Simonyi Károly fizikaprofesszor vehette át 1996-ban, majd R. Várkonyi Ágnes történészprofesszor, később Csányi Vilmos etológusprofesszor, tavaly pedig Falus András immunológusprofesszor kapta meg.
 
Az Enciklopédia-díjat a klub annak az újságírónak ítéli oda, aki a megelőző évben a nyomtatott vagy az elektronikus sajtóban kiemelkedő ismeretterjesztő munkát végzett. A korábbi díjazottak Németh Géza, a Természet Világa szerkesztője, Montskó Éva, a Magyar Televízió szerkesztője, valamint Herczeg János, az Élet és Tudomány főszerkesztője.