Amerikai tudósok szerint egy évtizeden belül lehetséges lesz, hogy a beteg saját sejtjei segítségével állítsa helyre szívének károsodott szöveteit.

Szívizom szövet

Hazánkban évente több ezer ember szervezetébe ültetnek be pacemakert. Ezeket a kis elektronikus szerkezeteket legtöbbször a szívritmus fokozására, szabályozására használják.

A pulzus lelassul, ha a szív üregeit összekötő elektromos kapcsolatok gyengülnek. Erre például szívinfarktus következtében kerülhet sor. A pacemaker képes visszaállítani az eredeti szívritmust, ami nélkül sokan meghalnának.

De a Bostoni Gyermekklinika munkatársa, Douglas Cowan szerint megtalálták a probléma orvoslásának egy természetesebb módját.

A kutatók patkányok vázizomszövetét vették ki, hogy ún. mioblasztokat gyűjtsenek. A mioblasztok olyan előalakok, amelyekből a harántcsíkolt izomszövet sejtjei fejlődnek ki (tulajdonképpen éretlen izomsejtek).

A mioblasztok azonban a kifejlett vázizomsejtekkel ellentétben még képesek ugyanazokat a fehérjéket előállítani, amelyek segítségével a szívizomszövet speciális sejtjei (szívizomsejtek) kommunikálnak egymással, kialakítva a szívitmust szabályozó elektromos jeleket.

A tudósok a mioblasztokat más sejtekkel vegyítették, majd visszaültették a patkányokba. Az eljárásnak köszönhetően sikerült újjáépíteni a kapcsolatokat a szív üregei között.

"A sejtek több mint egy évig nem lökődtek ki a patkányok szívéből, és a jelek szerint kapcsolatot teremtettek a szívizomsejtekkel. Az anyagcsereutak a beültetéstől számított tíz héten belül kialakultak" - mondta Dr. Cowan.

Természetesen még sok kutatómunkára van szükség, mielőtt az eljárást emberek esetében ki lehet próbálni. Dr. Cowan azonban reméli, hogy egy évtizeden belül alkalmazni tudjuk a gyógyításban is.