Az eddigi vizsgálatok alapján 100%-os hatékonyságú az a vakcina, amely a méhnyakrákkal összefüggésben lévő vírus ellen véd.

Brit kutatók szerint öt éven belül piacra kerülhet egy új védőoltás, amely védettséget jelenthet majd a rák egyik legveszélyesebb, egyik legtöbb női áldozatot szedő típusa ellen. A klinikai vizsgálatok első szakasza kitűnő eredménnyel, 100%-os hatékonysággal zárult.

A vakcina működésének lényege, hogy az ún. humán papilloma-vírus (HPV) egyes típusai ellen biztosít védettséget. A HPV bizonyos típusainak jelenléte ugyanis általában kapcsolatba hozható a méhnyakrákos esetek kialakulásával, így az egyik legfőbb kockázati tényezőnek tekinthető. A vírus a nemi aktus során kerül a női ivarszervbe.

A klinikai próbák első szakaszában közel 2400 16-23 év közötti amerikai nőt vizsgáltak. Egy évvel a vakcina alkalmazása után a HPV előfordulása 100%-kal csökkent, azaz a védettség tökéletesnek mondható. A vakcina a HPV leggyakoribb változatai közül négy törzs ellen is védettséget biztosít, köztük az ellen is, amely szemölcsök kialakulását okozza.

A fejlesztő cég rövidesen megkezdi a klinikai próbák következő szakaszát, amelyet világszerte 6000 fiatal hölgy bevonásával végeznek. Amennyiben ezek sikeresen zárulnak, néhány éven belül piacra kerülhet a szer. A vakcinát kizárólag olyan nők esetében lehetne majd alkalmazni, akik nem éltek nemi életet, így még nem találkoztak a vírussal.

Háttéranyagok

A méhnyakrák kockázati tényezői közé tartozik a 16 éves kor előtt megkezdett nemi élet, vagy a szexuális partnerek gyakori váltása. Hasonlóan kockázati tényezőt jelenthet, ha a nő szexuális partnerének korábban több más partnere volt. A kockázat oka ezekben az esetekben a szexuális úton terjedő betegségek, leginkább a humán papilloma-vírus (HPV). Részletek...

Egyes becslések szerint a szexuálisan aktív fiatal nők fertőzöttségi aránya 20-40 százalék. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezeket az asszonyokat feltétlenül a rosszindulatú daganat fenyegeti. Részletek...

Minden rákos betegségre - a méhnyakrákra különösen - igaz, hogy a rendszeres szűrés életet ment. A magyar érintett korú női lakosoknak csupán 25-30 százaléka jelenik meg rendszeresen rákszűrésen. Hazánkban évente 2000 körüli az újonnan és későn(!) felfedezett méhnyakrákos esetek száma. Részletek...