A rövid idő alatt fényes karriert befutott potencianövelő kék tabletta jótékony hatással van számos veszélyeztetett, kihalástól fenyegetett állatfaj túlélési esélyeire.

A kék csodapirula az állatoknál persze teljesen más módon, áttételesen fejti ki hatását: mivel az állati eredetű, hagyományos potencianövelő hírben álló szerek kereslete a gyógyszerfogyasztás növekedésének megfelelően csökken, kevesebb velük összefüggésbe hozott állat esik az orvvadászok áldozatául. Jelentősen kevesebb fogy - elsősorban Ázsiában - a mágikus tulajdonsággal felruházott állatok nemi szerveiből készített ajzószerek iránt. A kék tabletta ugyanis jóval olcsóbb, mint a hagyományos kínai bájitalok.

Piacra dobása, 1998 óta a korábbinál jóval kevesebben vásárolják az alaszkai rénszarvas agancsából, a kanadai hód, a grönlandi fóka avagy a szumátrai tigris ivarmirigyeiből, az orrszarvú tülkéből, a gekkókból, tengeri teknőcökből, csikóhalakból előállított, az erekciós problémákra állítólagosan hatásos készítményeket. A kutatók szerint a kék tabletta állatmentő hatása néhány éven belül még érzékelhetőbb lesz, főleg, ha a pirula terjedésével az ára is csökkeni fog.