Az epilepsziaellenes betegkonferenciát immár hetedik alkalommal rendezik meg  pénteken Budapesten; a találkozó vezető témája az önszerveződés, a betegek érdekvédelme és a munka.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet Valentin Ház nevű epilepszia centruma, valamint az epilepsziával élők megsegítésére létrejött EsErnyő Alapítvány rendezvénye a civil szervezetek önkéntes hetének eseményeihez csatlakozik.

A rendezvényen elsősorban a beteg emberek társadalmi integrációjának lehetőségeiről kívánnak képet adni már működő önszervező, közösségépítő programok bemutatásával, nyilatkozta Czikora Györgyi szociológus, az EsErnyő Alapítvány kuratóriumi titkára.

A konferencián az érdeklődők előadásokat hallhatnak még  az epilepszia kezelésének újdonságairól és a különböző terápiás lehetőségekről, az előadások után pedig kötetlen beszélgetés során ismerkedhetik meg a Valentin Ház és az EsErnyő Alapítvány epilepsziás és más problémákkal küzdő embereket támogató programjait.  

Czikora Györgyi elmondása szerint a két szervezet önálló életvezetést segítő, valamint kulturális és sportprogramok, önképző körök, kirándulások és klubdélutánok szervezésével járul hozzá a betegek életminőségének javításához, a beteg emberek, családtagjaik és gondozóik közös munkájához.

Az EsErnyő Alapítvány Kapu elnevezésű programja szociális munkába von be beteg, munkanélküli embereket; a karitatív tevékenység, más, szintén egészségügyi problémákkal küzdő emberek segítése pozitív hatással van a résztvevők önértékelésére és empatikus képességeire, így visszasegítheti őket a munkaerő-piacra, tette hozzá a szociológus.

Magyarországon ma mintegy 60 ezer ember él epilepsziával. A krónikus idegrendszeri betegségnek számos formája gyógyszerrel eredményesen kezelhető, és gyermeknél az esetek felében meg is szüntethető, ugyanakkor minden második beteg a velük szemben támasztott előítéletek miatt képtelen beilleszkedni környezetébe.