Mint arról már korábban beszámoltunk, egy új-zélandi kutatócsoport az elefántember rokonai után kutat, hogy a modern genetika segítségével végre pontot tegyen Joseph Merrick betegségének valódi természetére és okára.

Forrás: ORIGO
Merrick koponyája

A kutatók segítségére sietett a média is, hogy megkerüljenek a lehetséges rokonok. A segítség nem volt eredménytelen: a BBC felhívására jelentkezett Pat Selby Leicesterből, aki bizonyosan rokonságban áll az elefántemberrel.

Mint kiderült Mrs. Selby annak a George Pottertonnak az unokája, aki első unokatestvére volt Joseph Merricknek.

"Rettentően izgatott vagyok. Ki is vettem egy könyvet a könyvtárból: azt írják nagyon kedves ember volt" - számol be az új rokon.

Proteusz-szindróma
Ez a nagyon ritka, és csak 1979-ben definiált betegség a csontok és kötőszövetek a test bizonyos területen való túlburjánzásával jár.

A sikeres nyomozás után a kutatócsoport következő feladata, hogy DNS-mintákat vegyen Mrs. Selbytől, és a legkorszerűbb technológia segítségével analizálja, vajon mi okozhatta Merrick deformáltságát.

Bár találgatások vannak, még mindig nem lehet biztosan megállapítani a betegség természetét. A legvalószínűbb az, hogy az elefántember Próteusz-szindrómában szenvedett.

Mindazonáltal teljes bizonyosságot csak a DNS-vizsgálat jelenthet, hisz több olyan más betegség is van, amely a Próteusz-szindrómához hasonló tüneteket produkál.