Vallomást tett a hamis dínó

A hírhedt hamisított dinoszaurusz, az Archaeoraptor elülső része halakkal táplálkozó madár volt, míg a hátulsó része egy fán lakó kis dinoszauruszhoz tartozott.

Forrás: ORIGO
Egy soha nem létezett állat: az ArchaeoraptorFotó: Louis Mazzatenta

1999 novemberében a National Geographic magazin olvasóinak igazán ritka csemegéhez volt szerencséjük. Az egyik cikkben leírtak egy fosszilizálódott madármaradványt Kínából, amelynek dinoszaurusz jellegű farka volt. A szenzációs lelet az Archaeoraptor nevet kapta. A következő évben azonban kiderült, hogy az Archaeoraptor mindössze egy ügyes hamisítvány. Egy ismeretlen madárfaj egy vagy több fosszilis darabját ragasztották össze szinte észrevehetetlenül egy pici, Velociraptor-szerű dinoszaurusz fosszilizálódott farokrészével.

A kutatóknak most sikerült azonosítani a hamisítvány elülső, ismeretlen madárhoz tartozó részét: a Yanornis martini fajhoz tartozik, amelyet egy másik példány alapján írtak le az elmúlt évben. A Yanornis körülbelül varjú méretű lehetett, de hosszabb és keskenyebb szárnyai voltak és hosszú pofával rendelkezett. A modern madarakhoz hasonlóan a Yanornisnak rövid és zömök farka volt, nem pedig olyan hosszú, mint amit az Archaeoraptor hamisítványra ragasztottak.

A Yanornis valószínűleg jobban repült, mint a sokak által jól ismert, 150 millió évvel ezelőtt élt ősmadár, az Archaeopteryx, aminek valóban hosszú, dinoszaurusz-szerű farka volt. A Yanornisnak is számos primitív bélyege volt, például a fogak vagy a karmok a szárnyak végén. A kínai paleontológusok találtak egy harmadik Yanornis példányt is, aminek a gyomra tele volt halpikkelyekkel, vagyis a táplálkozásában jelentős szerepet játszottak a halak.

Az Archaeoraptor-hamisítvány hátulsó, farokrészét is sikerült azonosítani, ráadásul eléggé speciális körülmények között. Az elpusztult állatok a fosszilizáció során többnyire két kőzetlapon is otthagyják a lenyomatukat: az alattuk lévő kőzetréteg felső lapján és a rájuk lerakódott következő réteg alsó lapján. Az egyik kínai paleontológus döbbenten vette észre, hogy az Archaeoraptor farokrésze annak a példánynak a másik oldala, amin éppen dolgozik. A Microraptor egy kis termetű, tollakkal borított élőlény volt, amely feltehetően a fákon élt, egy majomnak vagy mókusnak a dinoszaurusz-változataként.

Dulai Alfréd