Az enyhe idő maradásra készteti a madarakat a Dél-Alföldön

A szokatlanul enyhe időjárás következtében számos olyan madárfaj példányai tartózkodnak a Dél-Alföldön, amelyeknek már a meleg éghajlatú telelőhelyeken kellene lenniük.

Forrás: Univ. of Texas
Gulipán

A szegedi Fehér-tavon tömegesen táplálkoznak még a gulipánok, a pólingok, a havasi partfutók és a bíbicek, mondta Mészáros Csaba, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei csoportjának munkatársa.

Ugyanakkor az északi területek zordabb éghajlata indulásra ösztökélte az ott honos madarakat, amelyek zöme a telet a tengerpartokon tölti, de némelyek olykor feltűnnek Magyarországon is. Ezekben a hetekben a szegedi új halastavakon északi és sarki búvárokat, füstös récéket figyeltek meg.

A tömörkényi Csaj-tavon két apácalúd keltette fel a szakemberek érdeklődését. A tetszetős, fekete-fehér tollazatú lúdféle Kelet-Grönlandon, a Spitzbergákon és az orosz Novaja Zemlján fészkel.

A zsombói Ősláp erdejébe megérkeztek az első, Dél-Alföldön telelő énekesmadarak, a rubinvörös süvöltők és a zöldessárga tollazatú csízek.

A kihelyezett etetőkön megjelentek a széncinegék és a kékcinegék, és felbukkant Európa legkisebb madara, a sárgafejű királyka is.